Anker Faiza-dommen til Høyesterett

Faiza Ashraf ble bortført like ved hjemmet sitt på Høvik 3. februar i fjor. Tre uker senere ble hun funnet begravet i et turområde i Asker.

Faiza Ashraf ble bortført like ved hjemmet sitt på Høvik 3. februar i fjor. Tre uker senere ble hun funnet begravet i et turområde i Asker. Foto:

Artikkelen er over 6 år gammel

Shamrez Khan vil anke straffen på 19 års fengsel, mens Håvard Nyfløt tar betenkningstid.

DEL

Retten finner det bevist at Khan (29) ba Nyfløt (27) drepe den unge kvinnen han i en årrekke hadde plaget med sine tilnærmelser. Forklaringen om at Faiza Ashraf bare skulle bortføres slik at Khan kunne få snakke med henne i ro og fred, levnes ingen troverdighet.

– Nyfløts brutale framferd overfor Faiza Ashraf under bortføringen er lite forenlig med at hun skulle overleve det, heter det i dommen.

Faiza Ashraf ble bortført like ved hjemmet sitt på Høvik 3. februar i fjor. Tre uker senere ble hun funnet begravet i et turområde i Asker.

Like stor rolle i drapet

Khan satte det hele i gang, slår lagmannsretten fast. Han var oppdragsgiver og initiativtaker.

– Han var klar over at det skulle foretas et drap mot en fysisk underlegen, frihetsberøvet og forsvarsløs person, skriver lagdommer Elin Holmedal.

Khan er funnet skyldig i medvirkning til overlagt drap under særdeles skjerpende omstendigheter. Retten har også lagt vekt på at Khan i årevis plaget Ashraf med telefonoppringninger og truende og sjikanerende SMS-er.

Men Håvard Nyfløt hadde en like stor rolle i det som skjedde, ifølge dommen. Han kom med konkrete bidrag i planleggingen, kjøpte inn utstyr som skulle brukes og var den som gjennomførte bortføringen og drapet.

Handlingene tilsier en straff på 19 års fengsel for begge, men Nyfløt får ett års strafferabatt og dømmes til 18 år. Retten har lagt vekt på at han faktisk erkjente å ha tatt livet av Faiza, og at han pekte ut hvor han hadde begravd henne. Dessuten har han forklart seg om Khans rolle, selv om han senere trakk denne forklaringen tilbake.

Gjennom to rettssaker har Nyfløt forklart inngående om sitt misbruk av anabole steroider og at han var sterkt påvirket av TV-serier. Retten finner ikke at det foreligger noen formildende omstendigheter når det gjelder hans personlighetsforstyrrelse.

Vil til Høyesterett

Khan, som hele tiden har nektet for å ha noe med drapet å gjøre, anket dommen på stedet. Han anker både over saksbehandlingen og straffeutmålingen.

– Dommen er streng. Jeg synes det er en tendens til at man i drapssaker nå legger seg helt i det øvre sjikt. Det er som om man ønsker å bli oppfattet som flinkest i klassen, sier Khans forsvarer, advokat Petter Sørensen.

Faiza Ashrafs familie er glade for at de siktede er funnet skyldige i overlagt drap, men har ingen kommentar til straffenivået. Bistandsadvokat Harald Stabell er enig i at det ligger høyt.

– Men så er dette også en særdeles alvorlig sak, et bestillingsdrap. I forhold til de signaler som har kommet fra lovgiver og gjennom tidligere rettspraksis, synes jeg nok det er en riktig avgjørelse, sier Stabell.

Familien anker også

Khan og Nyfløt er også dømt til å betale Faiza Ashrafs foreldre til sammen 400.000 kroner i erstatning og oppreisning. Faizas bror tilkjennes ikke noe.

Familien anker videre til Høyesterett. Stabell hadde bedt om 250.000 kroner for hver av foreldrene.

– Pengene i seg selv er ikke noe stort spørsmål. De får uansett ikke Faiza tilbake. Men de mener det skal være riktig og at det er særlige grunner til å gå ut over normeringen, sier Stabell. Han vil også få prøvet om Faizas bror skal tilkjennes oppreisning.

– Etter loven skal søsken ikke gis oppreisning, da må de være direkte skadelidt. Men jeg mener reelle hensyn taler for at søsken også i visse tilfeller kan gis oppreisning, sier Stabell. (ANB-NTB)

Artikkeltags