– Må tåle å bli kalt kuk

Politifolk i Finnmark skal ikke være fintfølende. Å bli kalt kuk må man tåle, konkluderer retten.

Politifolk i Finnmark skal ikke være fintfølende. Å bli kalt kuk må man tåle, konkluderer retten. Foto:

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

Indre Finnmark tingrett mener politiet i Finnmark må tåle å bli kalt kuk.

DEL

– Du er en kuk. Det er du, sa 47-åringen fra Lakselv til en lokal politibetjent i fjor høst.

Slike utsagn ville kanskje blitt slått ned på andre steder i landet, men ikke i Finnmark. I hvert fall ikke ifølge en nylig dom fra Indre Finnmark tingrett, skriver Finnmark Dagblad.

– Utsagnene er vanlige i Finnmark, og ligger innenfor det en polititjenestemann må tåle, heter det fra rettens flertall.

Mindretallet mente derimot at utsagnene representerer en straffbar forulemping av politibetjenten under utføring av en lovlig tjenestehandling.

– Selv om utsagnene i enkelte miljøer og situasjoner skulle være vanlige i Finnmark, er mindretallet av den oppfatning at tiltalte i den situasjonen han befant seg i må ha vært seg bevisst at han forulempet politibetjenten under dennes utførelse av en tjenestehandling, bemerker mindretallet.

Følte seg tråkket på

Episoden fant sted i oktober i fjor etter at den 47 år gamle mannen ble tatt for fyllekjøring i Lakselv, og har erkjent straffskyld for dette.

Etter en utforkjøring i høy fart ble mannen brakt til legesenteret i Lakselv for undersøkelse. Han husket svært lite fra turen, men minnes at han våknet på helsesenteret, og at en politibetjent kom til og «blåste seg opp» i ansiktet på ham.

Tiltalte mente betjenten så ned på ham som om han ikke var verdt «en skit», og at han følte seg tråkket på. Derfor spurte han politibetjenten om han var en kuk.

Ulike versjoner

Politibetjenten hadde en annen versjon. Han forklarte at han i korridoren møtte tiltalte som forklarte at han var på vei for å gå. 47-åringen foreslo at han kunne erkjenne fyllekjøringen hvis han slapp blodprøven. Politibetjenten forklarte da at blodprøven ikke var noe valg, hvorpå tiltalte ble irritert og sint, og kalte politimannen flere ganger for kuk. Mannen skal også ha sagt at politimannen var ubrukelig.

Legen på vakt kunne ikke huske hva som ble sagt.

Retten har lagt politimannens forklaring til grunn, men flertallet mente altså at han måtte tåle å bli kalt kuk.

For fyllekjøringen ble mannen dømt til ubetinget fengsel i 30 dager og en bot på 15.000 kroner. Han mister også førerkortet i tre år, og må betale 1.000 kroner i saksomkostninger (ANB)

Artikkeltags