Tiltalt etter Oslofjord-dumping

Kurt Oddekalv og flere andre aktivister havnet noen timer i fengsel etter å ha aksjonert mot dumpingen i Oslofjorden. Nå innkasserer lederen en seier.

Kurt Oddekalv og flere andre aktivister havnet noen timer i fengsel etter å ha aksjonert mot dumpingen i Oslofjorden. Nå innkasserer lederen en seier. Foto:

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

Statsadvokaten har tatt ut tiltale mot blant annet Oslo Havn i forbindelse med prosjektet «Ren Oslofjord».

DEL

Oslo politikammer har sammen med Økokrim etterforsket saken i halvannet år, og valgte fredag å ta ut tiltale mot Oslo Havn, Norges Geotekniske Institutt, Secora og fem personer for brudd på forurensningsloven at det ble dumpet masser i Oslofjorden.

– Etterforskningen har vist at noe av avfallet har vært i strid med tillatelsen, og noe av mudderet som skulle deponeres ikke har latt seg pumpe ned, og kommet til overflaten. Vi mener dette er en alvorlig sak, sier politiadvokat Carl Graff Hartmann til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– En av de verste sakene

Saken er kommet opp etter at Norges Miljøvernforbund har anmeldt deponeringen fra flere sider, ifølge leder Kurt Oddekalv.

– Det er en meget sterk tiltale, og det er veldig gledelig at politienheten fungerer. Dette er en av norgeshistoriens verste miljøskandaler, og jeg regner med at disse folkene og bedriftene blir straffet. Jeg ønsker dem hell og lykke til i fengsel, sier Oddekalv til ANB.

Partene er tiltalt for å ha dumpet 33.000 kubikk masse på ulovlig vis. Det er rundt 10 prosent av den totale massen. I tillegg er de tiltalt for brudd på paragraf 78 i forurensningsloven samt for falsk forklaring og for manglende overvåking.

– Vi har brukt 1,5 millioner kroner på saken, og jeg har blant annet blitt kastet i fengsel. Nå viser det seg at vi hadde rett, og dette er en svær seier for oss, sier Oddekalv.

SFT ga tillatelse

I 2005 gav Statens forurensningstilsyn (SFT) Oslo Havn tillatelse til å deponere mudrede masser i Oslofjorden.

– Et skår i gleden er at SFT ikke er tiltalt. De har heller ikke rent mel i posen, og burde ha blitt straffet for dette de og, sier Oddekalv.

Selskapet Secora ble leid inn for å stå for det praktiske arbeidet med deponeringen, mens NGI overvåke det hele.

Secora er eid av Fiskeri- og Kystdepartementet, mens NGI er et internasjonalt senter for forskning og rådgivning innen geofagene. (ANB)

Artikkeltags