A-ha hedret med St. Olav

A-ha mottok St. Olavs Orden. Kongen har utnevnt musikerne Magne Furuholmen, Morten Harket og Pål Waaktaar Savoy til Ridder 1. klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden for deres innsats for norsk musikkliv.

A-ha mottok St. Olavs Orden. Kongen har utnevnt musikerne Magne Furuholmen, Morten Harket og Pål Waaktaar Savoy til Ridder 1. klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden for deres innsats for norsk musikkliv. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Morten Harket, Magne Furuholmen og Pål Waaktaar-Savoy mottok i dag St. Olavs Orden.

DEL

Den unorske selvtilliten, djervheten og den enorme arbeidsiveren la grunnen for a-has suksess. Tirsdag mottok bandet St. Olavs Orden.

– Vi holdt fast på det vi trodde på. Sammen og hver for oss, sa Morten Harket da han, Magne Furuholmen og Paul Waaktaar-Savoy ble hedret med ordenen. Det er første gang et norsk band har fått denne utmerkelsen.

A-ha-medlemmene fikk prisen for sin unike posisjon i norsk musikkliv og for sin enestående internasjonale suksess.

I sin takketale slo Harket fast at de tre gutta måtte ut av Norge for å bli a-ha.

– Talenter må foredles og forvaltes. Ingen klarer seg alene. Du må ha de rette menneskene rundt deg, og finner du dem ikke her, må du komme deg ut i tide, sa han.

Gruppen har solgt 35 millioner album på verdensbasis og er det første og foreløpig eneste norske bandet som har toppet den amerikanske Billboard-listen, med låten «Take on me» fra 1985. Bandet har også mottatt åtte Spellemann-priser, i tillegg til at de ble tildelt æresprisen for 25 års innsats under Spellemann-utdelingen i fjor.

I 1991 spilte de for 200.000 i Rio de Janeiro, noe som trolig fortsatt er verdensrekord for antall konsertpublikumere.

Bandet hedres også for å ha vært en inspirasjonskilde for musikere som har kommet etter dem. Nå kunne alle se at det går an å lykkes internasjonalt, også for et band fra et lite land. Deres bidrag til veldedige formål er også del av bakgrunnen for tildelingen.

– I Norge har vi et umodent forhold til det å feire. Det bringer skam med seg. Vi liker ikke risiko. Risiko er uansvarlig. Vi trenger et mer realistisk syn på hva som faktisk skal til for å lykkes, sa Harket.

Tidligere manager Terry Slater kunne ikke vært mer stolt da han talte til bandet under seremonien i Gamle Logen i Oslo.

– De hadde en drøm, de hadde en visjon. Det er det mange som har, uten at det blir noe av det. Men de hadde utholdenhet, ambisjoner og var innstilt på å jobbe hardt og oppnå drømmen. Det er det det handler om, sa Slater.

Hvor hardt hadde ikke bandet jobbet. Endeløse spillejobber, reising, promoteringer. Alt som skal til. Men det var evnen til å skrive låter som fenget, som gjorde dem til verdensstjerner, understreket han.

– Alle kan skrive en verselinje. «I love you, baby». Men prøv å skriv neste, og så neste. Prøv å skriv et refreng. Prøv å skrive et refreng som folk verden rundt vil huske og være glad i 30 år senere. Det er det vanskeligste som finnes, sa han.

Næringsminister og tidligere kulturminister Trond Giske (Ap) var til stede for å gratulere på vegne av det offisielle Norge.

– Jeg vil langt på vei si at det finnes en tid før og en tid etter a-ha i norsk musikkbransje og i måten vi nordmenn ser på oss selv, sa Giske. Han husker med glede tilbake til sin egen russetid i 1985 da a-ha suste inn på den amerikanske Billboard-listen.

Giske minnes at det tidligere var regnet som helt uhørt at et band med tre norske gutter skulle bli verdensstjerner. Harket, Furuholmen og Waaktaar-Savoy sprengte grenser, påpekte han.

– Med en musikalsk rikdom, med fantastiske låter, med en dyp likegyldighet til den norske kredmentalitet og jantelov – og en ubøyelig vilje til å gå ut i verden, til å jobbe enormt hardt og tro på at alt var mulig – så gjorde de noe som ingen i det norske musikkmiljøet hadde gjort før dem, sa han.

(ANB–NTB)

Artikkeltags