– Aldri blitt rik

New York utgjør rammene i de fleste av Allens over 40 spillefilmer. Her ser du ham i Central Park, sammen med Téa Leoni i «Hollywood Ending» (2002).

New York utgjør rammene i de fleste av Allens over 40 spillefilmer. Her ser du ham i Central Park, sammen med Téa Leoni i «Hollywood Ending» (2002). Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

– Jeg er aldri blitt rik på filmene mine, hevder Woody Allen (76), som er klar med nummer 47 i «To Rome with Love».

DEL

Den romantiske komedien (norgespremiere fredag) kretser rundt en håndfull velstående amerikanere på farten i «den evige stad». Men ifølge eget utsagn har multi-Oscar-vinneren Allen aldri gjort virkelig store penger selv.

– Jeg er aldri blitt rik på å lage film, hevder han i et eksklusivt intervju med NTB i Paris, der han stiller med signaturbrillene på nesa og bomullsskjorta på snei.

– Enkelte kan spille i én film og håve inn 20 millioner dollar. Jeg må skrive, regissere og spille i fem-seks stykker for å nærme meg slike beløp, presiserer Allen.

Desto mer fornøyd er den gamle erkepessimisten med kritiker- og publikumsoppturen han har opplevd siden London-baserte «Match Point» (2005). «To Rome with Love» fortsetter i det europeiske sporet, med størrelser som Jesse Eisenberg, Roberto Benigni og Penélope Cruz i hovedrollene.

– Ting er gått veldig bra for meg. Jeg har også vært lykkelig gift i 15 år nå, og har to flotte barn, utbroderer Allen.

– Men, du vet, vi snakker lykke innenfor rammene av en miserabel, meningsløs eksistens. Jeg gjør så godt jeg kan, legger han til, uten å foretrekke en mine.

Kommer han til å pensjonere seg noen gang?

– Jeg har ingenting imot pensjonisttilværelsen, understreker han når NTB spør.

– Jeg har venner som har trukket seg tilbake og elsker det. De spiller kort og sjakk, reiser og leker med barnebarna. Men sånt ligger ikke for meg. Jeg elsker å skrive.

– Hva driver deg?

– Jeg antar jeg hele tida prøver å lage Den fantastiske filmen. Jeg prøver og prøver, og får det aldri helt til. Det er akkurat som med Sisyfos (den greskmytologiske figuren som ruller steinen opp til fjelltoppen, red.anm.), der forsøket i seg selv er fornøyelig.

Avkrefter Køben-rykter

– Stemmer det at du vurderer å filme i København?

– Det er bare rykter. Jeg ble kjent med dem gjennom avisene. Ingen har ringt meg fra København, ingen har foreslått noe, og jeg har ikke snakket med noen der.

– Hva kan vi vente oss av den allerede varslede neste filmen din da?

– Den blir er dramatisk og mer alvorlig igjen. Den skilter med Peter Sarsgaard, Alec Baldwin og Sally Hawkins, en fantastisk britisk skuespiller. Den er satt i San Francisco, med noen scener i New York.

Foretrekker sport

– Hvor nær befinner du deg dine egne rollefigurer?

– De er svært nær. Selv om de ikke er selvbiografiske, snakker jeg likt på lerretet som jeg gjør her til deg. Sånt sett spiller jeg ikke. Jeg kunne aldri spilt i et Chekhov-stykke, sukker Allen, som til denne dag insisterer på at han ikke er intellektuell.

– Det er brillene, forklarer han.

– På grunn av dem mistenker folk meg for å være det. Faktum er at jeg er mest interessert i sport. Vanligvis finner du meg hjemme foran skjermen, med en øl i lanken, mens jeg glaner på fotball- eller basketmatchen. (ANB-NTB)

Artikkeltags