Bieber-konserten får følger

Justin Bieber-fans på taket til Operaen onsdag kveld.

Justin Bieber-fans på taket til Operaen onsdag kveld. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Full gjennomgang om hva som gikk galt.

DEL

Dagen etter kaos-konserten ved Operaen i Oslo med det canadiske tenåringsidolet Justin Bieber, har de involverte på arrangementssiden begynt å gjennomgå hva som gikk galt.

Tusenvis av tenåringsjenter fotfulgte den populære 18-åringen fra han landet på Oslo Lufthavn Gardermoen tirsdag og til han omsider dagen etter sto lys levende på scenelekteren som ble bygd for kongeparets konsert torsdag.

Ifølge politiet i Oslo fikk 49 jenter mindre skader og 14 ble kjørt med ambulanse til legevakta i trengselen som oppsto på operataket der publikum var plassert før gratiskonserten som tiltrakk seg rundt 20.000 fans.

– Vi lærte mye av det som hendte i går, og det vil ikke skje en gang til. Vi kommer ikke til å foreta oss noe overfor arrangøren i denne saken fordi det ikke blir en gratiskonsert under slike forhold her i Oslo en gang til, sier stasjonssjef Kåre Stølen ved Grønland politistasjon til NTB.

Beredskapsetaten i Oslo kommune vil gå grundig gjennom hele arrangementet og innhente opplysninger fra blant annet politiet og arrangøren, plateselskapet Universal Music, som selv hadde en gjennomgang av Bieber-besøket torsdag.

Deretter vil etaten utarbeide en rapport slik byrådsleder Stian Berger Røsland (H) har bedt om.

Universal-direktør Petter Singsaas er ydmyk overfor kravene til fremtidige arrangementer som dette.

– Alle som har vært med på dette har lært noe av feilene som ble begått. Vi er ydmyke i forhold til hva som bør gjøres annerledes ved fremtidige arrangementer. Samtidig synes vi at mye av dette ble veldig bra, men det ble for mye folk og mer kaos og hysteri enn vi hadde drømt om, sier han til NTB.

De to elementene selskapet særlig vil ta høyde for ved neste korsvei, er sikkerhetsspørsmålet og plassering av for eksempel gratiskonserter.

– Det må vi ta høyde for nå og lære av som arrangør. Vi syntes vi hadde gått opp dette i forkant, men det var ikke godt nok.

Han tror heller ikke det hadde hjulpet om de i forkant hadde gått ut med mer detaljer rundt Justin Biebers besøk.

– Vi mener at det da hadde kommet enda mer folk. En del av strategien fra Biebers apparat er å annonsere dette som «Secret Gigs». Da kunngjøres konsertene i siste øyeblikk for å få en passende mengde. Det fulgte vi og det mener jeg var riktig, sier Singsaas.

Neste gang vil Universal være mer kritiske til valget av arena.

– Alle var positive da Operaen kom opp som et forslag. Men når du har med menneskemengder på dette nivået å gjøre, blir det annerledes. Samtidig skal vi ikke glemme at vi har gledet mange her.

Plateselskapet venter nå på et utspill fra kommunen som de snakket med torsdag.

– Vi har hatt fortløpende kontakt med politiet og kommunen. Dette blir fulgt opp på en god måte, sier platedirektøren.


Flere møter

Beredskapssjef Jon Berntsen i Oslo kommune sier til NTB at det blir flere møter i etterkant av Bieber-besøket.

– Vi har fått i oppdrag av byrådslederen å evaluere og rapportere det som skjedde i går. Vi skal finne årsakene til hvorfor dette kunne skje og de beste forbedringspunktene slik at vi kan unngå å komme opp i en slik situasjon igjen, sier han.

Etaten vil blant annet undersøke hvordan arrangøren rent praktisk har gått fram.

– Vi opplevde dette som relativt dramatisk. Det var nok de store bevegelsene i massene som førte til at dette ble problematisk, mener Berntsen.

Stasjonssjef Kåre Stølen regner med at det ikke blir siste gang Oslo vil oppleve kaos rundt et slikt arrangement.

– De vil se helten sin igjen. Tross alt, det verste som skjedde var at ei jente brakk armen. Ingen ble påkjørt, ingen falt i vannet og forhåpentligvis kom de seg også trygt hjem. Men alle ble overrasket over omfanget. Det legger vi oss flate for. Om det på et tidspunkt hadde vært fare for liv og helse, hadde vi avlyst konserten med de følgene det kunne fått, sier han. (ANB-NTB)

Artikkeltags