Blendahvit TV-høst – med ett unntak

Tore Strømøy og Noman Mubashir.

Tore Strømøy og Noman Mubashir. Foto:

Av
Artikkelen er over 11 år gammel

TV-tilbudet på NRK denne høsten er så godt som blendahvitt, ti år etter at statskanalen skulle bli flerkulturell. Unntaket er Noman Mubashir.

DEL

Det er lite i NRKs sendeflater denne høsten som antyder at det er ti år siden statskanalen lanserte «Migrapolis», programmet laget av og om innvandrere, og som skulle være et signal om det nye og flerkulturelle NRK.

– Det er overraskende at NRK ikke for lengst har fått et fast nyhetsanker med flerkulturell bakgrunn. I stedet ser vi at medier som TV 2 og Aftenposten har kommet lenger enn statskanalen. At mediene ansetter folk med flerkulturell bakgrunn, er bevisste valg, sier medieforsker og forfatter Øivind Fjeldstad.

Han konstaterer at NRK presenterer et foreldet bilde av Norge på skjermen.

Unntak på radio

«Migrapolis» har hatt positiv påvirkning, men tenkningen bak programmet har ikke spredd seg til de andre redaksjonene på huset. Bare Østlandssendingens bevisste satsing på rekruttering har gitt resultater på radio og TV, og de har fått en stab som reflekterer befolkningen i Oslo, mener Fjeldstad.

– Skal NRK holde seertallene sine oppe må de ha større bredde på skjermen enn det som vises i dag. NRK skal gi et tilbud til alle, og sørge for å få hele befolkningen med i mainstream-programmene. I dag er innvandrere fortsatt et nisje-fenomen på fjernsyn, sier Fjeldstad, som mener NRK av strategiske grunner tar få sjanser i fredags- og lørdagsunderholdningen.

– Ikke bra nok

Høyskolelektor og tidligere NRK-programleder Nazneen Kahn mener NRK ikke har gjort nok verken for å rekruttere, synliggjøre eller satse på ansatte med flerkulturell bakgrunn.

– Dette er overhodet ikke bra nok. En statskanal som NRK plikter å være pågående på et felt som dette, sier Khan, som avviser at problemet er tilgang på talenter.

Unntaket Noman

Noman Mubashir er en av få programledere og profilerte journalister i NRK med minoritetsbakgrunn. Denne høsten skal han lede realityserien i «Drømmerollen», og får eget matprogram seinere i vinter, etter å ha gjort hoppet fra «Migrapolis» til NRKs underholdningsavdeling.

– I løpet av ti år i NRK har jeg lagt merke til at det er nesten ingen som har den bakgrunnen jeg har, konstaterer Mubashir.

– Jeg fikk tilbud om å bli programleder og tok sjansen. At det ikke er så mange med en bakgrunn som min på skjermen i NRK, kan ha noe med at tilfanget av journalister med minoritetsbakgrunn ikke er så stort. Ungdom med minoritetsbakgrunn søker seg helst til klassiske studier som medisin og juss. Rekrutteringen av folk med minoritetsbakgrunn i NRKs nyhetsredaksjoner har bedret seg med årene, men Dagsrevyen er fortsatt blendahvit. Der vet jeg ikke om de prøver så hardt.

– Forstår kritikken

– Vi er veldig opptatt av denne problematikken og forstår den kritikken som måtte komme. Vi har også en erkjennelse av at dette ikke er godt nok, sier kommunikasjonsdirektør Sigurd Sandvin i NRK.

– Vi har jobbet aktivt i mange år for å få gjort noe med rekrutteringen av flerkulturelle, men konstaterer at arbeidet er veldig vanskelig, sier Sandvin, som legger til at statskanalen har konkrete planer om å øke antallet med minoritetsbakgrunn i NRK gjennom et eget utdanningsprogram. (ANB)

Artikkeltags