De fem første på plass

Magne Furuholmen.

Magne Furuholmen. Foto:

Artikkelen er over 6 år gammel

Rockheim Hall of Fame fikk søndag sine fem første medlemmer. En fornøyd Magne Furuholmen deltok på seremonien på vegne av a-ha.

DEL

– En blir ydmyk av å bli nevnt i samme åndedrag som Prøysen, sier Magne Furuholmen til NTB.

Søndag representerte han a-ha under seremonien som innlemmet de fem første artistene i Rockheim Hall of Fame i Trondheim. Også Åge Aleksandersen, Jokke og Valentinerne, Wenche Myhre og Alf Prøysen fikk sine plasser på Rockheim.

Nypensjonerte helter

– Siden a-ha har pensjonert seg, må det bandet har gjort nå leve gjennom historiebøkene. Det er spesielt hyggelig å bli valgt inn i et selskap som skal samle musikkhistorien i så mange generasjoner, sier Furuholmen.

Men selv ikke et medlemskap i Rockheim Hall of Fame får ifølge Furuholmen a-ha til igjen å ville gjøre comeback.

Poenget med Rockheim Hall of Fame er å hedre personer som har hatt stor betydning for norsk populærmusikks utvikling og utbredelse.

– Medlemmer i Rockheim Hall of Fame har en spesiell posisjon. Alle medlemmer er likeverdige og verdige, sa prosjektleder Magne Gisvold i Rockheim Hall of Fame til NTB før seremonien.

Fine ord

I tillegg til Furuholmen var Åge Aleksandersen og Wenche Myhre på plass i salen søndag kveld. Det var også sønnen til Alf Prøysen, Ketil, og Håkon Torgersen og Maj Irene Aasen fra Jokkes band Valentinerne, skriver Adressa.no.

De fem Hall of Fame-medlemmene ble innlemmet av ulike personer. A-ha ble innlemmet av nærings- og handelsminister Trond Giske (Ap), med en tale som «i seg selv var verdt turen», ifølge Furuholmen. Wenche Myhre ble innlemmet av Hanne Krogh.

– Hun var den første popstjernen Norge hadde. Hun har hele tiden seilt sin egen skute, og vi kvinnelige artister er heldige som har henne som forbilde, sa Krogh under seremonien, der nærmere 100 personer var samlet.

Stemt fram

Artistene er i hovedsak stemt fram av andre artister, men også av bransjefolk og et knippe musikkjournalister. I alt 88 personer har avgitt stemme.

De nominerte som ikke nådde opp denne gangen, var Anne Grete Preus, Arne Bendiksen, Audun Tylden, Bjørn Eidsvåg, Lars Lillo-Stenberg, Mari Boine, Popol Vuh, Radka Toneff, Terje Rypdal og The Monn Keys.

– Det viktigste for oss er at de som blir innlemmet, føler seg satt pris på. Det skal være en heder og en ære, der folk bli hedret av folk de selv setter pris på, sier Gisvold.

Rockheim er det nasjonale opplevelsessenteret for pop og rock og ligger på Brattørkaia i Trondheim.

Fem i år

Det vil bli stemt inn nye medlemmer i Rockheim Hall of Fame årlig. Hvor mange er det nominasjonskomiteen som bestemmer. Ifølge statuttene skal det være minst én og maksimalt fem hvert år.

Søndagens seremoni hedrer de fem første medlemmene, og mange verdige kandidater kan nå vente på at det skal bli deres tur. Nominasjonskomiteen kommer trolig til å nominere flest kandidater til Hall of Fame de første årene, forklarer Gisvold.

– Det er et etterslep uten like, og det er naturlig å prøve å ta igjen dette. Men det er viktig at et medlemskap i Hall of Fame skal henge høyt, sier Gisvold. (ANB-NTB)

Artikkeltags