Dømt for plagiat av kong Olav

Av
Artikkelen er over 14 år gammel

Et designfirma er dømt for å ha plagiert statuen av kong Olav på ski som står i Holmenkollen i Oslo.

DEL

Kunstneren Annasif Døhlen og BONO (Billedkunst Opphavsrett i Norge) saksøkte firmaet Candy Design AS, for å ha plagiert Døhlens monumentet Skiglede. Monumentet viser kong Olav på ski, sammen med hunden Troll.

Candy Design laget i 2000 en miniatyrskulptur av en skiløper med hund, som de kalte Kongen vår, og som ble produsert for salg i gavebutikker.

BONO beordret i første omgang designfirmaet å stanse produksjonen, men Candy Design hevdet at skulpturen ikke hadde annet til felles med Døhlens skulptur enn at den viste kong Olav på ski med sin hund, og at dette ikke krenket opphavsretten til Døhlen.

Oslo tingrett avgjorde imidlertid mandag at Candy Design har krenket kunstnerens opphavsrett, og la ned forbud mot videre produksjon, markedsføring og salg av miniatyrskulpturen.

Det foreligger så store likheter ved utformingen at det ved første øyekast ser ut til at Candys figur er en kopi. Begge figurer er i bevegelse med delvis utstrakt kropp og stavtak. Armene og skistavene holdes likt (..) Det må også nevnes at Candys figur er malt med kobberfarge og ser derfor ut som om den er støpt i metall. Helhetsinntrykket er at figuren er samme verk som Døhlens, står det blant annet i rettens begrunnelse.

Candy design ble også dømt til å betale Døhlens saksomkostninger, samt en oppreisning på 10.000 kroner.

Døhlens monument av skikongen ble avduket i 1984, i forbindelse med kongens 80-års dag 2. juli 1983. Annasif Døhlen vant konkurransen om å få lage monumentet av den populære skikongen.

Artikkeltags