Enda et dronningemne

Kronprinsessen, prins Daniel og prinsessen på vei hjem til Haga slott etter fødselen.

Kronprinsessen, prins Daniel og prinsessen på vei hjem til Haga slott etter fødselen. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Med den nye prinsessen i Sverige har Europa fått sin femte kvinnelige tronarving.

DEL

For få år siden var dette et diskusjonstema, men når disse småjentene en dag blir dronninger, vil neppe noen stusse.

1. januar 1980 ble den nye tronfølgeloven innført i Sverige. Den fikk tilbakevirkende kraft, slik at Victoria ble kronprinsesse, og ikke lillebroren Carl Philip.

– Jeg tror at når den nye, svenske prinsessen blir dronning en gang i 2060-70, er det ikke lenger noen forskjell, sier forfatter Trond Norén Isaksen, som har skrevet flere bøker om det norske kongehuset og har engasjert seg i debatter om kongelige både her hjemme og i Europa. Han fikk tidlig nyss om at fødselen var i gang i Stockholm, og han er spent på å følge den nye tronarvingen.

Fire arvinger

Her hjemme ble loven om arverekkefølge også endret, det skjedde i 1990, men uten tilbakevirkende kraft. Dermed blir kronprins Haakon konge, mens hans førstefødte Ingrid Alexandra blir kronprinsesse og senere dronning - hvis kongehuset består, vel å merke.

NTBs mangeårige kongereporter og ekspert på området, Wibecke Lie, gleder seg også over det nye medlemmet av den svenske kongefamilien.

– Det er veldig hyggelig at det ble en prinsesse. Nå er det etter hvert blitt mange arveprinsesser i Europa, både i Sverige, Norge, Nederland og Belgia, sier hun.

Også i Nederland og Belgia er det lik arverett for kvinner og menn.

I Spania er også en jente nummer to i arverekken, men der er ikke lovverket endret. Dersom prinsesse Leonor får en bror, vil hun dermed gå glipp av tronen.

Mindre sammenligning

Isaksen mener det fortsatt vil spille en rolle hvem en ny monark tar over etter, og hvilket kjønn denne personen har.

– Dronning Margrethe av Danmark sier hun fikk det lettere fordi hun som kvinne tok over etter sin far. Det samme vil jo gjelde for kronprins Henrik, sier han til NTB.

– Når det er samme kjønn sier folk gjerne «Å, hvorfor gjør du det ikke på samme måte som den forrige regenten». Er den nye regjerende monarken av et annet kjønn, blir det ikke noen direkte sammenligning, sier Isaksen.

Hvorvidt det er sannsynlig at kongehuset i Sverige består, slik at den lille får oppleve å overta tronen, mener han avhenger helt av hennes og forgjengernes oppførsel.

– Mange mener vel det er greit at svenskekongen etter hvert abdiserer og gir tronen til sin mer populære datter Victoria. Så vil det vise seg hva slags personlighet den nye jenta har. Før var det krig eller revolusjon som førte til avskaffelse av monarkier, mens det nå er helt avhengig av personer, understreker Isaksen.

Hva skal barnet hete?

Diskusjonene har pågått helt siden graviditeten ble kjent. I løpet av det neste døgnet får vi vite det, og utvalget har begynt å snevre seg inn, trolig også for foreldrene. Kronprinsparet skal ikke ha visst selv om det ble gutt eller jente, av frykt for å røpe det for andre.

– Det mest naturlige ville vært et navn fra tidligere regjerende dronninger i Sverige. Jeg holder en knapp på Christina. Ellers er Margaretha, Ulrika og Eleonora andre muligheter, sier Isaksen.

Andre hete forslag er Sofia eller Sophia, Alice eller Alicia. Blant hennes fire navn, som er tradisjon, kan det også bli snakk om Eva eller Silvia etter bestemødrene. (ANB-NTB)

Artikkeltags