Fantastisk og elsket

Av
Artikkelen er over 12 år gammel

Martina Haag var arbeidsløs skuespiller. Så skrev hun Sveriges svar på «Bridget Jones' dagbok» og filmselskapene begynte å ringe. Nå lever hun livet i pastell.

DEL

På skyhøye hæler og iført elegante klær med matchende sjokkrosa veske ser hun ut som om hun kunne ha gått rett av filmsettet på «Sex og singleliv». Da svenske Martina Haag (41) skrev boken «Fantastisk og elsket av alle» trådte hun rett inn på en litterær arena befolket av stjerneforfattere som Helen Fielding og Candace Bushnell.

– Boka blir kalt Sveriges svar på «Bridget Jones' dagbok» og de har jeg et godt forhold til. Jeg liker chicklit og har et veldig usnobbede forhold til underholdningslitteratur. Chicklit-heltinner har feil og mangler som de fleste kan kjenne seg igjen i. Jeg håper den som leser mine bøker skal kunne føle seg bra og kanskje bli inspirert til å ta tak i eget liv og egne problemer, sier Haag som nå jobber med ny bok.

Tar selv hovedrollen

Noen som i alle fall er blitt inspirerte av Haags bøker er filmselskapene. Nå sloss flere om rettighetene til «Fantastisk og elsket av alle», ett av dem Robert DeNiros «Tribeca».

– De internasjonale planene kan jeg ikke si så mye om ennå fordi de ikke er helt konkrete. Men svensk film blir det, eneste betingelsen er at hovedrollen er besatt. For den skal jeg spille selv, sier Haag triumferende.

– Når det gjelder internasjonalt, så er jeg litt mer ydmyk. Men Angelina Jolie hadde jo vært flott, smiler Haag, som alt er godt i gang med å skrive det svenske filmmanuset sammen med de to manusforfattere Måns Herngren og Hannes Holm.

Vil bestemme

Martina Haag er halvt svensk, halvt estisk. Hun er gift, har ektemannens navn «Erik» tatovert på overarmen og sammen har de tre barn, fire katter, en hundevalp og et hvitt trehus i Bromma, en forstad utenfor Stockholm.

– Et skikkelig rotehus med mye støy, sier Haag.

Heltinnen i «Fantastisk og elsket av alle» er Isabella Eklöf, arbeidsløs skuespiller og singel. Haag er selv skuespiller, og om likheten slutter der er 85 prosent av det som står i boka hennes egen historie.

– Men jeg kommer aldri til å røpe hva som er meg og hva som er diktning, smiler hun. Derimot røper hun gjerne at det ligger en aldri så liten triumf i å sitte på andre siden av bordet og legge premissene når boka skal filmes. Bakerst i boka takker hun alle som på en eller annen måte har bidratt til inspirasjon, blant andre:

«Til Ingmar Bergman og Kjell Sundvall fordi de aldri ringte tilbake».

«Fantastisk og elsket» er ikke Haags første bok, hun har også gitt ut «Hjemme hos Martina», en essaysamling som foreløpig ikke er oversatt til norsk. I tillegg til jobben som forfatter er trebarnsmoren kronikør iblant annet Aftonbladet. (ANB)

Artikkeltags