Festivalvinnere i nord og vest

Festivaler på vestlandet og i nord stikker av med mest støtte fra staten i 2010.

Festivaler på vestlandet og i nord stikker av med mest støtte fra staten i 2010. Foto:

Artikkelen er over 8 år gammel

Festivalene i Hordaland og Nordland stikker av med en tredel av de 31,5 tilskuddsmillionene fra Norsk kulturråd for 2010.

DEL

Ut ifra en søknadsbunke på 172 musikkfestivaler landet rundt, fordelte Norsk kulturråd tirsdag totalt 31,5 millioner kroner til 103 arrangementer i festivalstøtteordningen for 2010.

– Det er også i denne tildelingen lagt vekt på kunstnerisk kvalitet, bredde og mangfold. Festivalarrangørene i hele landet viser stor entusiasme og publikum vil få mange gode musikkopplevelser neste år, sier leder for festivalutvalget, Arnfinn Bjerkestrand.

Fylkene Hordaland og Nordland får henholdsvis 6 og 4 millioner kroner i støtte. De to fylkene, som til sammen huser en firedel av festivalene som har fått tilskudd, stikker dermed av med nesten en tredel av potten.

Bergensjazz

I Hordaland er det jazzfolket som har størst grunn til å feire. Vossajazz er tildelt 1,1 millioner kroner og Nattjazz i Bergen får 1,15 millioner kroner i 2010.

Pop-rockfestivalen Bergenfest og samtidsmusikk/elektronikafestivalen Borealis får 950.000 kroner hver.

Som julegave til Nordland sender kulturrådet 2 millioner kroner til klassiskfestivalen Nordland Musikkfestuke, som med det får den største enkelttildelingen for 2010.

Videre gir de 550.000 kroner til Lofoten internasjonale kammermusikkfest og 450.000 kroner til Vinterfestuka i Narvik.

Øker mest

I motsatt ende av fylkeslista havner Østfold og Vestfold, med 200.000 kroner til én festival hver, og Hedmark med 150.000 kroner fordelt på to festivaler. Ingen festivaler fra Akershus fikk støtte i denne omgangen.

En rekke festivaler noterer seg imidlertid for en stor tilskuddsøkning. Canal Street i Arendal øker med 150.000 kroner til en halv million i tilskudd, mens Numusic i Stavanger og Jørn Hilme-stevnet på Fagernes begge får økt sin pott med 100.000 til 800.000 kroner i 2010.

Mye verdensmusikk

20 festivaler får i denne tildelingen støtte for første gang. Blant dem er seks innen tradisjons- og verdensmusikkfeltet: Tromsø world music festival, No siesta fiesta i Tromsø, Balkanfest i Evanger, Márkomeannu i Evenes og Kinesisk kulturfestival i Oslo.

– Den gledelige utviklingen og etableringen av verdensmusikkfestivaler speiler i større grad det samfunnet som Norge er blitt, og at det stadig er flere profesjonelle festivalarrangører som viser vilje og engasjement for å få fram bredden av flerkulturelle uttrykk, sier Arnfinn Bjerkestrand.

Metallfestivalen Karmøygeddon, Vinjerock i Jotunheimen og Nidaros bluesfestival i Trondheim er også nye på tildelingslista. (ANB-NTB)

Artikkeltags