Flertall for kinosalg

Venstre, Høyre, Kristelig Folkeparti og Fremskrittspartiet stemte for salg, mens Rødt, Arbeiderpartiet, Miljøpartiet De Grønne og Sosialistisk Venstreparti stemte imot, skriver Aftenposten. Bildet viser Gary Oldman og Christian Bale i «Batman».

Venstre, Høyre, Kristelig Folkeparti og Fremskrittspartiet stemte for salg, mens Rødt, Arbeiderpartiet, Miljøpartiet De Grønne og Sosialistisk Venstreparti stemte imot, skriver Aftenposten. Bildet viser Gary Oldman og Christian Bale i «Batman». Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Et flertall i Oslo bystyre gikk onsdag inn for at kommunens aksjer i Oslo Kino kan selges til en privat eier.

DEL

Byrådsleder Stian Berger Røsland (H) sier at byrådet vil selge aksjene dersom kommunen får rett pris fra rett kjøper.

Det var Venstre, Høyre, Kristelig Folkeparti og Fremskrittspartiet som stemte for salg, mens Rødt, Arbeiderpartiet, Miljøpartiet De Grønne og Sosialistisk Venstreparti stemte imot, skriver Aftenposten.

– Oslo Kino er en veldrevet, lønnsom kulturbedrift, og en viktig kulturaktør i byen, sier byrådslederen etter vedtaket.

– Men for å sikre at selskapet kan beholde og videreutvikle sin posisjon som ledende kinoaktør er det ikke sikkert at kommunen er den beste eieren. Vi ønsker derfor å vurdere et mulig salg av selskapet, og det er det bystyret har gitt oss fullmakt til i dag, sier Røsland.

Hittil har svenske SF Kino og Olav Thon Gruppen vist interesse for å kjøpe selskapet.

Omdiskutert

Et salg av Oslo Kino er omdiskutert.

– Tilbudet i Oslo er bedre enn København og Stockholm. Det er et tap for Oslos innbyggere om Oslo Kino selges. Det blir neppe en happy ending, sa Victoria Maria Evensen (Ap) til stor applaus fra galleriet da det ble kjent at det var flertall for salg.

Venstre mener det vil være kortsiktig kulturpolitikk å fortsette med Oslo kommune som eier.

– Både teknologien og kinomarkedet er i utvikling. Vi kan ikke snu ryggen til denne utviklingen. Eieren av Oslo Kino må kunne tilpasse seg konkurranse og foreta betydelige investeringer, sa Anders Mathisen Bergsaker (V).

Arbeiderpartiets varaordfører og gruppeleder i bystyret, Libe Rieber-Mohn, mener behandlingen av saken har vært for rask.

– Hastverket er uforståelig. Vi har ikke fått synliggjort konsekvensene av et eventuelt salg. Vi frykter at et salg i Oslo vil ha smitteeffekt og at en lang, norsk kulturtradisjon nå svekkes, sier hun.

Pris og evne

Kulturbyråd Hallstein Bjercke (V) sier at bystyret vil legge vekt både på pris og kjøperens evne til å drive kino når de skal avgjøre hvem som får tilslaget.

– Vi må ha riktig pris og riktig eier. I den forbindelse vil vi vurdere interessentenes vilje og evne til å videreutvikle kinotilbudet i Oslo. Vi har ikke noen spesielle krav ut over det, men alle som vil drive kino i Oslo må søke konsesjon, få denne innvilget og følge konsesjonsvilkårene, sier Bjercke.

Regissør Sara Johnsen tror det kommersielle hensynet hos en ny, privat eier vil gå ut over bredden i kinotilbudet.

– Da satser man på komedie, og på brede filmer som man tenker at ikke har noe kontroversielt innhold, ikke kan være noe som helst komplisert. Det blir popkornfilmer, og det blir mye for ungdommer som går mest på kino, sier hun til NRK.

Kulturbyråden mener den teknologiske utviklingen gjør at det blir stadig lettere å tjene penger på å tilby et bredere kinotilbud.

– Vi ønsker ikke å politisk detaljprogrammere det fremtidige kinotilbudet. Men teknologien legger til rette for raskere og billigere distribusjon, og markedet utvikler seg slik at det blir flere små saler enn noen få store saler, noe som peker i retning av større mangfold, sier Hallstein Bjercke. (ANB-NTB)

Artikkeltags