– For mye norsk film

Kulturminister Anniken Huitfeldt mener det lages for mange norske filmer.

Kulturminister Anniken Huitfeldt mener det lages for mange norske filmer. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Både den sittende og den forrige kulturministeren mener det produseres for mange norske filmer.

DEL

Tiden er inne for å se mer på kvaliteten, mener de.

Både Anniken Huitfeldt og tidligere kulturminister Trond Giske deltok i en paneldebatt om vilkårene for norsk film med sju av de elleve norske kulturministrene siden 1981 søndag. Alle er samlet i filmbyen Haugesund i anledning av Den 40. norske filmfestivalen.

I løpet av 30 år har filmpolitikken vært i kontinuerlig endring og i samme periode har både kvaliteten og antallet filmer økt betraktelig. Anne Enger (Sp) mer enn doblet antallet fra åtte til 17 filmer årlig under sin periode ved roret i Kulturdepartementet fra 1997 til 1999. Fjoråret var en foreløpig topp, med hele 33 filmer. Utover høsten i år vil det være en ny norsk premiere hver uke til langt ut i november.

– Nå har vi kommet dit at det lages nok filmer. Framover bør vi satse litt mer på kvalitet og at enkelte filmer bør få høyere budsjetter, sa Huitfeldt om filmbransjen søndag.

– Fortsatt mye dårlig

Både Giske og Huitfeldt var tydelig fornøyd med resultatene til filmene som er levert av regissørene bak «Kon-Tiki», som er årets åpningsfilm under filmfestivalen. Joachim Rønning og Espen Sandberg satte rekord i nyere norsk historie med over 1,2 millioner kinobesøk med «Max Manus» fra 2008.

I norsk sammenheng var den også svært dyr med et budsjett på 55 millioner kroner. Den nye filmen, «Kon-Tiki» har blitt enda dyrere, med et budsjett på 93 millioner kroner. På «Kon-Tiki» er det imidlertid hentet inn midler fra 24 ulike investorer i sju land.

– Jeg mener det er for mange filmer. Jeg synes fortsatt det lages for mye dårlig film og et besøkstall på 350.000 på de norske filmene hittil i år er altfor lite, sa nærings- og handelsminister Trond Giske.

33 norske filmer

Anniken Huitfeldt sier filmproduksjonen nå er blitt så stor at det vil bli stilt strengere krav til suksess i tiden framover.

– Vi får heller bruke mer penger på én storfilm enn tre-fire som vi er usikre på, sa Huitfeldt.

Huitfeldt og Giske deltok i debatten sammen med Lars Roar Langslet (H, Norges første kulturminister 1981-86), Åse Kleveland (Ap, 1990-96), Anne Enger (Sp, 1997-99), Ellen Horn (Ap, 200-01) og Valgerd Svarstad Haugland (KrF, 2001-05). De utvekslet meninger og erfaringer med norsk film og filmpolitikken fra sine perioder som ledere av departementet. (ANB-NTB)

Artikkeltags