Han gir Cornelis nytt liv

Hans-Erik Dyvik Husby sier at det å spille Cornelis Vreeswijk er god mentalhygiene.

Hans-Erik Dyvik Husby sier at det å spille Cornelis Vreeswijk er god mentalhygiene. Foto:

Artikkelen er over 8 år gammel

Prøveopptakene skjedde på behandlingshjemmet der Hans-Erik Dyvik Husby la seg inn.

DEL

Etter et minutt hadde Amir Chamdin funnet sin Cornelis og rollen som den svenske nasjonalskalden gikk til en nordmann.

– Skål for denna skuta!

Hans-Erik Dyvik Husby, mannen som en gang gikk under navnet Hank von Helvete og sang i Turboneger, står i en ettersittende lyseblå pologenser og øver inn en scene i filmen «Cornelis». Året skal være 1970 og stedet er TV-programmet som bærer navnet til Cornelis.

Mellom prøvene underholder Dyvik Husby de unge musikerne med å parodiere svenske politifilmer, men på pressekonferansen en stund tidligere er han alvorligere.

– Å spille Cornelis er en veldig god mentalhygiene. Jeg må konfrontere de øyeblikkene i mitt liv som jeg ikke er stoltest over, sier han.

Fant Cornelis

Da Hans-Erik Dyvik Husby prøvefilmet til rollen som Cornelis Vreeswijk holdt han akkurat på med å bli stoffri på et behandlingshjem i Eslöv etter 24 års avhengighet.

Cornelis-filmens regissør Amir Chamdin – også han artist i bandet Infinite Mass, reiste ned på en innskytelse og visste med en gang at han hadde funnet sin hovedperson.

– Vi hadde prøvefilmet og prøvefilmet. Men nå tok det bare et minutt, sier han.

Cornelis Vreeswijks sønn Jack Vreeswijk, som lager musikken til filmen, er enig.

– Det er veldig forvirrende. Jeg har fått se bilder og det er helt enormt. Uten at det er en portrettlikhet er det noe i selve måten å bevege seg på, sier han.

«Vår mest kjente innvandrer»

Amir Chamdin, som debuterte som regissør med «Om gud vill», og Hans-Erik Dyvik Husby deler en sterk forbindelse til Cornelis Vreeswijks musikk. De har store forventninger til at filmen på en ikke-dokumentarisk måte skal gjøre nedslag i viktige hendelser i den nederlandskfødte nasjonalskaldens brokete og skandaleomsuste liv.

– Det er en fantastisk historie som ikke er fortalt. Et veldig spesielt liv, et sterkt liv, mørkt liv, lyst liv og unikt liv. Og så er han vår mest kjente innvandrer, sier regissøren og hovedrolleinnehaveren avslører en svært lik agenda.

– Det har gått mange rykter. Jeg vil gi et bilde av Cornelis som hans familie kjenner seg igjen i, sier han.

Premiere i november

Filmen har et budsjett på 22 millioner svenske kroner. Forventet premiere er 12. november.

Scenen i TV-selskapet Eyeworks Bingolotto-studio i Göteborg er en av få studioscener og de fleste andre spilles inn med naturlig lys i Trollhättan og i Stockholm.

Og at «Cornelis» er en stor og viktig film, det er både Amir Chamdin og Hans-Erik Dyvik Husby enige om.

For den sistnevnte kanskje enda viktigere. Beslutningen om å slutte med både heroin og metadon var nemlig resultatet av en samtale som fant sted i Det Norske Teatret i Oslo der han fikk tilbud å spille Jesus i teatrets oppsetning av musikalen «Jesus Christ Superstar». Og da han fikk rollen som Cornelis var det ytterligere en bekreftelse på at beslutningen var riktig.

– Da visste jeg at det kom til å skje store ting. Dette kan være en av de tingene som ikke er noen tilfeldighet, sier Hans-Erik Dyvik Husby.

Så er det tid for å synge «Ågren» og fleipe om Wallander. På rent svensk. (ANB-NTB-TT)

Artikkeltags