Håper på «Max Manus»-potensial

Petter Næss har regien på filmen "Into the White".

Petter Næss har regien på filmen "Into the White". Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Med store, internasjonale navn, samt et klassisk tema om forbrødring i krig, håper Petter Næss å nå ut til et stort publikum.

DEL

Regissør Petter Næss er en av Norges mest aktive filmregissører med åtte spillefilmer på drøyt ti år.

Denne gangen har han inngått samarbeid med Zentropa International og laget en film i storfilmformatet.

– «Into The White» er en annerledes krigshistorie, fortalt fra en annen vinkel enn det vi har vært vant til. Vi har villet finne fram til menneskene under uniformene, sier han til NTB.

Produsent Peter Aalbæk Jensen sier Zentropa er glade for å ha Petter Næss i stallen: – Det jeg liker med «Into The White» er at her er ingen helter, men heller ingen skurker. Her har vi fått noe så sjeldent som en krigsfilm som er opptatt av mennesker.

– Oppfriskende rolle

«Into the White» er inspirert av sanne hendelser. I 1940 utspilte det seg en voldsom kamp høyt over den norske fjellheimen. Et engelsk og tysk fly skjøt hverandre ned, og tre tyske og to engelske piloter overlevde nødlandingene. I et forrykende uvær finner partene fram til den samme fangsthytta. Filmen utforsker hvordan det kan tenktes at de fem opplevde møtet. Vi får se hvordan krigen fortsetter en tid innenfor fangsthyttas vegger, helt til sannheten innhenter dem: Dersom de ikke samarbeider, vil de faktisk ikke overleve.

En av engelskmennene spilles av Rupert Grint, godt kjent fra Harry Potter-filmene. Han spiller den temperamentsfulle Robert Smith, og kjenner seg ikke igjen i rollen: – Nei, jeg er nok en mye mer rolig og sindig type, smiler han. Og svarer på spørsmål fra salen om hvorfor han ville spille i en norsk film.

– Det var rett og slett oppfriskende å spille en karakter med så mye sint energi.

Med seg på «det britiske laget» har Grint Lachlan Nieboer, blant annet kjent fra BBC-storsatsingen «Downtown Abbey». I «Into The White» spiller han overklassegutten og kapteinen Charles P. Davenport.

I de tyske rollene møter vi den rutinerte tyske skuespilleren Florian Lukas og den noe yngre David Kross – for tiden aktuell i Steven Spielbergs «War Horse». Som den tyske sersjanten Wolfgang Strunk finner vi norske Stig Henrik Hoff.

– Et fantastisk manus

Hoff spiller den tause, sterke mannen – som viser seg å være noe av en kunstnersjel.

– Været var den største utfordring, det forandret seg hele tiden. Vi hadde tidspress, men Petter Næss fikk det hele i havn. Vi hadde også et fantastisk manus, slår Hoff fast.

Næss vil gjerne snakke om at filmen faktisk har mye humor.

– Det er et klassisk setup, med brutalitet og krig som utgangspunkt. Men midt i alt dette dødsalvoret er det også en skjebnens ironi. De har skutt hverandre ned og det blir noe smått absurd over dette famlende, første møtet. De må orientere seg helt på nytt, ikke bare geografisk men også menneskelig.

Næss synes han har fått leke seg litt med mannsrollen.

– Menn er forfengelige til det komiske. Gi dem en uniform og de begynner snart å oppføre seg som jålebukker som bruser med fjærene.

– Vennskap

Utover i filmen gryr det fram et vennskap mellom de to leirene. Og den sanne historien som filmen er inspirert av, handler også om at det vokste fram en varig sympati mellom den tyske løytnanten og den britiske kapteinen. Da krigen var over inviterte den britiske kapteinen sin tidligere fiende til London, og det ble et sterkt møte, dersom vi skal tro filmskaperne.

Næss snakker også om sterke følelser da norske krigsveteraner fikk en forhåndstitt på filmen før den norske premieren.

– Det var mange varme håndtrykk og tårevåte øyekroker. Jeg fikk en følelse av at vi har et slags «Max Manus»-potensial her.

Stig Henrik Hoff sier på sin side:

– Filmen treffer oss fordi den sier hvor lett det er å være etterpåklok. Sannheten er at ingen av oss kan ane hvordan vi ville reagert dersom vi ble sittende på en ødeliggende hytte med fienden – mens en snøstorm raste utenfor. (ANB-NTB)

Artikkeltags