Hyller Prøysen og Taube

Viggo Sandvik og Gøran Fristorp gleder seg til samarbeidet som skal bringe dem til store deler av Norges land. Det er Taube og Prøysen som står i høysetet, samt eget materiale.

Viggo Sandvik og Gøran Fristorp gleder seg til samarbeidet som skal bringe dem til store deler av Norges land. Det er Taube og Prøysen som står i høysetet, samt eget materiale. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Gøran Fristorp og Viggo Sandvik tar med seg materiale fra hver sin musikalske helt og drar på en felles Norges-turné.

DEL

– Kontrasten mellom oss kan bli artig, sier Viggo Sandvik.

En av dem er akustisk gitarvirtuos og stor viseprofil. Den andre er showmann, Vazelina-veteran og soloartist. Nå forener de sine krefter, Gøran Fristorp og Viggo Sandvik, for de har noe felles: Den tilsynelatende umake duoen er kjent for sine tolkninger av to av Nordens største visekunstnere, henholdsvis Evert Taube og Alf Prøysen.

Og kuriøst nok: Sandvik forteller at han både har hørt på, og kjøpt platene til Fristorp helt siden slutten av 70-tallet.

– Du kan for den saks skyld godt kalle meg en fan, sier Sandvik til NTB, og legger til:

– Jeg har ikke sjekket opp om Gøran har en stor samling med Vazelina-plater, men han har i hvert fall hørt min «Fisking i Valdres».

– Ikke akkurat revy

Den nyslåtte duoen gjør sin første jobb den 24. juni i Stavanger. Siden blir det en liten runde i juli, mens hovedtyngden av turneen er lagt til september, oktober og begynnelsen av november. Sandvik forteller at det er booket inn om lag 30 kulturhus fra Trondheim og nedover i retning øst, vest og sør.

– Det musikalske repertoar vil i utgangspunktet dreie seg om Prøysen og Taube, med innslag fra Fristorps eget repertoar. Det vil også vanke noen låter som undertegnede har liggende, og som jeg aldri tidligere har spilt ute, røper han til NTB.

– Det vil bli både kjent og kanskje noe mer ukjent materiale, fortsetter mannen som startet sin karriere i bandet Bruno for over 40 år siden, der Maj Britt Andersen var vokalist. Men det er nok fra uforlignelige Vazelina Bilopphøggers de fleste har lært å kjenne den muntre krølltoppen med den store stemmen.

– Blir det mye show og humor fra scenen, Sandvik?

– Akkurat nå er det litt uklart. Men vi skal finne en fin måte å samarbeide på, og noen humoristiske innspill ser jeg ikke bort fra at det blir. Men det blir ikke akkurat revy. Vi skal prøve å legge dette opp på en måte som gjør at begge får komme fram med sine styrker som artister.

Overraskelser

Når Gøran Fristorp og Viggo Sandvik legger ut på en musikalsk vandring inn i Prøysens og Taubes univers, kan det også vanke noen overraskelser.

– Vi har også snakket om å « låne» et par låter av hverandre – altså Gøran synger Prøysen, og jeg Taube. Dette er jo også et materiale som i enkelte tilfelle egner seg godt for publikum å synge med på, mener Sandvik, som håper å se alle aldre representert blant publikum.

– Jeg tror dette er et materiale som går hjem hos mange, fortsetter han. Og lover at det blir mange kjente låter med på turen. Han har opp igjennom årene fått solid status som Prøysen-tolker, blant annet i tospann med Inger Lise Rypdal med forestillingen «Tango for to» i 2008.

– Verdensborger

Også Gøran Fristorp gleder seg til å gyve løs på turneen, og sier han syntes det var en kul idé da han fikk konseptet presentert.

– Vi vil nok gjøre plass for både det neddempede og det mer livlige. Vi er ulike artister, men samler oss rundt to Skandinaviske musikkbautaer. Ideen er så pass god at den kan havne i Sverige også, i regi av Riksteatret, forteller Fristorp, som tror det blir en liten utfordring å spikre programmet.

– Vi har så store mengder å ta av. Jeg har ikke gjort så mye Prøysen, men jeg gleder meg til å bli bedre kjent med låtskattene hans. Prøysen og Taube var svært ulike. Den ene var en slags verdensborger, mens den andre trivdes best hjemme. Men i måten å forholde seg til det skandinaviske på, kan det ligge likheter. Det blir spennende å utforske.

Med seg på turneen tar de et band bestående av Steffen Isaksen på piano, Lena Rist-Larsen på trekkspill og fiolin – samt Bjørn Holm på kontrabass.

Turnéliste

24. juni: Lund, Stavanger, 19. juli: Oseana Kulturhus, Bergen, 20. juli: Stangholmen, Risør, 21. juli: Drøbak Havnescene, Sjøsenteret, 22. juli: Prøysendagene, Arendal, 24. aug: City Scene, Fredrikstad, 14. sept: Fana Kulturhus, Bergen, 15. sept: Herredsvang, Romedal, 16. sept: Lillestrøm Kultursenter, 22. sept: Teatersalen, Brumunddal, 23. sept: Nøtterøy Kulturhus, 25. sept: Fagernes Kulturhus, 26. sept: Sentrum Kino, Dokka, 27. sept: Førdehuset, Førde, 6. okt: Fjellhallen, Gjøvik, 10. okt: Grimstad Kulturhus, 11. okt: Ingebrigt Davik Huset, Brattvåg, 20. okt: Ørland Kulturhus, 21. okt: Olavshallen, Trondheim, 24. okt: Otta Kulturhus, 25. okt: Oppdal Kulturhus, 26. okt: Maihaugen, Lillehammer, 27. okt: Ullensaker Kulturhus, Jessheim, 28. okt: Christiania Teater, Oslo, 31. okt: Askim Kulturhus, 2. nov: Bjørnsonhuset, Molde, 3. nov: Smølahallen, 4. nov: Rauma Kulturhus

(ANB-NTB)

Artikkeltags