I krigen mot banan-gigant

Fredrik Gertten.

Fredrik Gertten. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Filmskaper Fredrik Gertten gikk i krig mot verdens største produsent av frukt og grønt. Og vant.

DEL

[BA.NO]– Jeg fikk 200 000 dollar i erstatning fra Dole Food Company. Alt gikk ut i advokatutgifter. Så denne kampen har kostet oss mye penger, sier Gertten til BA.

Han er i Bergen i forbindelse med at dokumentarfilmen «Big Boys Gone Bananas!» vises på BIFF.

Advokatene glefset

Dette er en oppfølger til «Bananas» (2009) - en film som skildret konflikten mellom arbeidere på en bananaplantasje i Nicaragua og det internasjonale frukt- og grøntimperiet Dole.

Utstrakt bruk av sprøytemidler hadde gjort mange arbeidere sterile.

Nå gikk de til sak med hjelp av en kontroversiell advokat som av Dole ble stemplet som en svindler.

Dole ble også svært oppbragt da de fikk vite at «Bananas» skulle få verdenspremiere på Los Angeles Film Festival. De satte inn hele advokat- og PR-skytset sitt for å stoppe filmen. Festivalen lot seg skremme.

Og filmens fremtid var lenge uviss.

«Big Boys Gone Bananas!» skildrer den svenske filmskaperens kamp mot fruktgiganten. En moderne «David mot Goliat»-historie.

– Saken ville stoppet der

– Saken mellom Dole og bananarbeiderne går fremdeles runder i det amerikanske rettsvesenet. Det ender trolig med forlik med alle grupperinger. Men istedenfor en halv million dollar til hver arbeider, ser det ut som at Dole får dette redusert til 10 000 dollar.

– Filmen din bidro til sakens «lykkelige» utfall?

– Hadde ikke Dole stevnet meg, ville ikke bananarbeiderne fått ny advokat. Og saken ville trolig stoppet der. «Bananas» er vist i 50 land og på TV-stasjoner verden over. Dette er garantert dårlig for Doles image, sier Gertten.

Han og produksjonsselskapet har personlig bare hatt utgifter med konflikten. Det at de får hundretusener i anonyme gaver av mennesker som liker filmene og får sympati med saken, hjelper veldig på.

– «Big Boys Bananas» handler like mye om at moderne journalistikk ikke er lønnsomt. Mange mister arbeidet. Eierne strammer til. Annonsørene får mer makt. Demokratiet trues når den kritiske journalisten blir nedprioritert til fordel for kommersielle avgjørelser.

– Nektet å bli paranoid

– Du er kritisk til PR-bransjens makt?

– Der snakker vi vekstbransje. PR-folk går til dem som betaler best, og det er selskaper som jobber for å påvirke lovverket og samfunnsagendaen. Dole brukte PR-bransjen aktivt i denne saken for å påvirke opinionen og mediebedrifter. Når det kommer til stykket - hvem er da interessert i skjebnen til dem som plukker bananene vi spiser, spør Gertten retorisk.

Han tror at dokumentarfilmer, som «Bananas», vil få en annen og mye viktigere betydning i tiden fremover - siden disse ofte lages av selskaper som er små og uavhengige.

Dole har 75 000 ansatte, har kontorer verden over, og omsetter for cirka 40 milliarder kroner i året.

– Følte du deg noensinne truet på livet i denne prosessen?

– Jeg kunne ikke tenke i de baner. Folk advarte meg, men jeg nektet å bli paranoid. Doles formål var å skade meg økonomisk. Det klarte de.

– Et viktig vendepunkt i saken er når du får vist filmen i den svenske riksdagen?

– Jeg trodde det var mulig å få vist filmen for politikerne, men jeg kunne ikke spå effekten. Støtten var massiv fra alle hold. Det gjorde at Doles viktigste kunder i Sverige ble oppmerksomme og begynte å utøve press mot leverandøren. Slik at de stoppet anklagene mot meg, sier Gertten.

Høy avanse

Bananen har en viktig symbolverdi. Ifølge Gertten er dette den mest lønnsomme av alle produkter som selges i butikkene. Bare i Sverige står bananene for en prosent av dagligvareomsetningen.

Det er en vare som brer seg over alle kulturgrenser.

– Det er en massiv jakt etter nye jordbruksområder å dyrke bananer på. I Burma står nå regnskoger for fall for å dekke markedet i Kina. Så det selskaper som Dole foretar seg, har enorm innvirkning på klima- og miljøspørsmål, sier Gertten.

Mot slutten av året får filmen en større lansering i USA. Da blir det nye debatter. (ANB)

Les flere saker på ba.no!

Artikkeltags