Blir han julas bokvinner?

Forfatter Johan Harstad er aktuell med romanen «Max, Mischa & Tetoffensiven», og boken kan bli en populær julegave.

Forfatter Johan Harstad er aktuell med romanen «Max, Mischa & Tetoffensiven», og boken kan bli en populær julegave. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Som vanlig vil det ligge mange bøker under juletreet.

DEL

Krimbøker, Johan Harstads episke roman, strikkebok og Henriette Steenstrups drøye TV-personlighet Edel er blant bøkene som kan vinne gavekjøpernes gunst.

Jula nærmer seg med stormskritt, og som vanlig vil bøker være en gjenganger under juletreet.

Det har vært et spennende bokår der flere norske forfattere har utmerket seg. Men hvilke bøker tror forlagene selv vil være mest populære når julegavene skal handles?

Juritzen forlag forventer at krimboken «Monster», Jørgen Jægers åttende bok om etterforskeren Ole Vik, blir en populær julegave. I den siste boken har en mot flyktet med datteren fra sin voldelige eksmann.

Også «Martins vei mot toppen», Geir Stian Ulsteins bok om Martin Ødegaard, bør bli en hit, tror forlaget.

Aschehoug forventer som vanlig at Jo Nesbøs bøker blir revet vekk fra butikkhyllene i jula. I år kan man velge mellom to nye bøker, og denne gangen har suksessforfatteren forlatt Harry Hole-universet til fordel for spenning på Finnmarksvidda. «Blod på snø» og «Mere blod» ble godt mottatt av kritikerne og leserne da de kom ut.

Strikkeboken «Klompelompe» er solgt til flere land.

Strikkeboken «Klompelompe» er solgt til flere land. Foto:

Forlaget kan også friste med Sindre Kartvedts bok om bandet DumDum Boys, samt Maja Lundes debutroman «Bienes historie».

Vigmostad & Bjørke har gitt ut boken «Jul der ingen kunne tru at nokon kunne bu», basert på Oddgeir Bruasets svært populære TV-serie. I boken har Bruaset skrevet om juletradisjonene til de som bodde på isolerte steder i gamle dager, og mange av historiene er ufattelige i dag. sier forlaget i sin beskrivelse av boken.

I november ble Johan Harstads «Max, Mischa og Tetoffensiven» gitt ut av Gyldendal. Den over 1000 sider lange romanen, som handler om Max Hansen og hans reise på kryss og tvers av USA med teaterstykket sitt.

I tillegg til romanen, har forlaget gitt ut en spesialutgave med Harstads tegninger av fiktive teaterstykker, filmer og kunstverk fra boken. Forlaget sier til NTB at det fortsatt finnes noen eksemplarer av spesialutgaven hos bokhandlerne. Harstads bok har fått strålende omtale i flere aviser, og er nok noe av det mest originale fra en norsk forfatter på svært lenge.

Det blir nok noen av disse bøkene under mange juletrær i år.

Det blir nok noen av disse bøkene under mange juletrær i år. Foto:

Også boka «Hvem drepte Birgitte Tengs», der forfatter Bjørn Olav Jahr analyserer en av Norges mest omtalte uløste drapssaker, er ventet å selge mange eksemplarer, tror Gyldendal.

Kagge har hatt kjempesuksess med strikkeboken «Klompelompe», som har et opplag på hele 65.000 eksemplarer. Den er allerede solgt til fire land, og forlaget er sikker på at mange bøker vil bli lagt under mange trær i jula.

Krimboken «Badboy» er også blant de mer originale innen sin sjanger. Den er skrevet av tidligere torpedo Trond Einar Frednes og tidligere politimann Jørn Lier Horst. I boken forteller Frednes ærlig om det kriminelle miljøet han var en del av.

Forlaget gir også ut en svært utradisjonell julebok. «Edels jul» handler om Henriette Steenstrups fargerike karakter fra talkshowet «Dritseint med Edel». Boken inneholder tips om julefeiring, personlige historier, oppskrifter og dikt, heter det fra Kagge.

Cappelen Damm har stor tro på at flere kjente navn blir vinnere i høytiden.

Roy Jacobsens «Hvitt hav», Lars Saabye Christensens «Magnet» og Hans Olav Lahlums «Haimenneske» kan bli populære gaver, spås det.

Forlaget forventer også at Knut Nærums krimparodi «Voodoo på vestkanten» blir en vinner, sammen med Torgrim Eggen og Jon Bertelsens bok om hjemmebrent i Norge, «HB – En destillert Norgeshistorie».

I tillegg tror Cappelen Damm at den illustrerte utgaven av «Harry Potter og de vises stein» vil være en ettertraktet gave hos de mindre, mens Gyldendal mener «Operasjon Plastpose: Detektivbyrå nr. 2: bok 9» vil begeistre barna. (ANB-NTB)

Artikkeltags