Krimdronningen deler seg

Forfatter Unni Lindell kommer med to nye bøker i høst. Her står hun foran portrettet av seg selv som Steffen Kværnland har tegnet.

Forfatter Unni Lindell kommer med to nye bøker i høst. Her står hun foran portrettet av seg selv som Steffen Kværnland har tegnet. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Unni Lindell er aktuell med gullkorn fra barnemunn og krimnoveller denne høsten.

DEL

Selv tror hun bøkene glir godt inn i en bokmettet bokhøst.

– Jeg tror det. Det er mange som har dårlig tid. Sånn sett passer begge bøkene fordi de er underholdende og lette i en bokhøst med veldig mange utgivelser, sier forfatteren til NTB.

Unni Lindell, som opprinnelig er journalist, sier hun også liker det litt korte formatet. Og kort er det i hvert fall i sitatene fra barnemunn, den trettende i rekken. Boka har fått navnet «Den store barnesitatboka».

– Det er med en del topphistorier fra mine tidligere utgivelser. Men også mange nye. Jeg har gjort flere nye intervjuer med barn i alderen seks til ni år på SFO-avdelingene på en del skoler, sier Lindell.

Hun karakteriserer historiene som først og fremst morsomme. Men mye av det ungene sier er også til ettertanke.

Som for eksempel det Tobias på 7 svarte da han ble intervjuet om natur og miljø:

«Verden er det største stedet på jorda!»

Eller Alexander på 8 om skole og utdanning:

«De som har lav lønn, er de som skriker lavest».

Barnesitatboka som gis ut på forlaget Vigmostad Bjørke, er denne gangen på nesten 300 sider og har derfor fått navnet «Den store barnesitatboka».

– Er dette siste i rekken, nå når du utgir den store?

– Nei, det vet jeg ikke. Jeg liker å intervjue barn. Barn speiler verden nedenfra. Derfor blir det også morsomt, men de tar også opp alvorlige ting, sier Lindell.

Hun beskriver hvordan hun ved tidligere arbeid med barnesitater, snakket med en jente som hadde opplevd det som i pressen gjerne omtales som en personlig tragedie. Jenta hadde mistet både mor og far, i det som var et drap og et selvdrap.

– Jeg spurte skolen, kan jeg snakke med henne om døden? Ja, det kan du, svarte skolen. Men det er klart at barn må behandles ordentlig. Er jeg i tvil så ringer jeg foreldre eller foresatte. Og jeg tar ikke med alt de sier, sier Lindell.

De som har lav lønn, er de som skriker lavest.

Alexander (8)

Men så var det krim. Krimdronningen ville ikke vært krimdronning uten krim, og nær sagt selvsagt er Lindell også ute med krim denne høsten, men nå i kortform.

«Min mor har en saks i ryggen», er navnet på boka som er ute på Aschehoug forlag, med undertittelen «Krimnoveller for travle lesere».

– Jeg har fått spørsmål fra lesere som ønsker seg kortere krim, og som har sagt at de har så dårlig tid. Det passer meg veldig bra. Jeg er veldig glad i å skrive noveller og det var også noveller jeg begynte å skrive i A-magasinet, sier Lindell.

Også flere av novellene handler om barn. For eksempel «Av måneskinn gror det mange ting» som speilvender tittelen på Torborg Nedreaas kjente roman «Av måneskinn gror det ingenting».

– Jeg er opptatt av titlene. Jeg har jobbet ganske mye med dem, sier Unni Lindell.

– En annen jeg er veldig fornøyd med, er «Batman er en farlig mann».

– Men også i disse krimnovellene er du opptatt av barn?

– Ja, jeg har selv vært barn en gang. Og jeg er glad for at jeg nå er voksen. Alle sier det er så fint å være barn. Men jeg tenker det er bedre å være voksen og kunne bestemme selv, sier krimforfatteren.

Og bestemme selv, det gjør hun nå. For eksempel har hun bestemt at hun neste år når hun jubilerer 30 år som forfatter, kommer med en ny krimserie.

– Da lar jeg Cato Isaksen ligge, og kommer med en helt ny krimserie. Jeg fikk akkurat vite at jeg har solgt en halv milliard bøker som forfatter. Det ga litt bakoversveis, men jeg er også stolt. Så neste år er jeg i gang med ny serie og salg av en ny halv milliard med bøker, sier Unni Lindell og smiler godt. (ANB-NTB)

Artikkeltags