Star Wars er tilbake!

  Av
  Artikkelen er over 3 år gammel

  De gamle heltene Harrison Ford og Mark Hamill returnerer til den ikoniske filmserien.

  DEL

  Få regissører har opplevd mer press enn det JJ Abrams har på sine skuldrer når den nye «Star Wars»-filmen skal vises for en forventningsfull verden.

  Mye hype

  En ny James Bond-film, comebacket til «Mad Max» og det siste avsnittet av «Hunger Games»-serien er noe av det kinopublikumet har kunnet glede seg til i 2015, men ingen av disse filmene kan konkurrere med hypen rundt en ny «Star Wars»-film.

  Denne uken er endelig ventetiden over når «Star Wars: The Force Awakens», har premiere verden over.

  Drøyt tre år etter at Disney brukte mer enn 30 milliarder kroner på å kjøpe Licasfilm og med det rettighetene til «Star Wars»-universet fra skaper George Lucas, er regissør JJ Abrams klar med det første kapittelet i den nye trilogien.

  Enorme forventninger

  Det store spørsmålet er: Kan hans visjon leve opp til fansens enorme forventninger? De første reaksjonene etter mandagens verdenspremiere tyder på at regissøren har levert en kanonfilm.

  – Jeg håper jo det. Det er jo noe jeg og mange andre har gledet oss til i et par år. Forhåpentligvis blir det stort, men det kan jo kanskje være smart å skru ned forventningene litt. Det er viktig å se enhver film med blanke ark, sier Birger Vestmo, NRKs filmekspert, til NTB.

  Han beskriver seg selv som en stor fan av den ikoniske filmserien.

  – Det er en viktig del av mitt kinounivers.

  Lucas på sidelinjen

  Star Wars-skaper George Lucas (t.v.) og regissør JJ Abrahms på verdenspremieren i Los Angeles.

  Star Wars-skaper George Lucas (t.v.) og regissør JJ Abrahms på verdenspremieren i Los Angeles. Foto:

  Den første «Star Wars»-filmen var en monsterhit da den ble gitt ut i 1977, og gjorde Lucas til en stjerne over natten.

  Han sto ikke for regien de to andre filmene i den originale trilogien, men returnerte til regissørstolen for å lage episode én til tre. De fikk svært blandet mottakelse av fansen, som i tillegg har irritert seg grenseløst over at Lucas til stadighet har endret på de tre første filmene.

  Lucas' rolle med de nye filmene er minimal, noe Vestmo mener er positivt.

  – Ja, jeg tror det. Med all respekt, han gjorde mye bra ved å skape «Star Wars» og mange av de teknologiske framskrittene i bransjen. Det skal han ha takk for, men som regissør tror jeg kanskje han har gjort sitt. Jeg tror kanskje ikke vi kunne forventet noe stort fra ham nå, og da er det bra at yngre krefter slipper til for å ta «Star Wars» videre.

  – Abrams er rett mann

  Jobben har tilfalt JJ Abrams, en slags moderne utgave av Steven Spielberg. Han gjorde en glimrende jobb med å løfte «Star Trek» fram fra glemselen, og har nå ansvaret for filmhistoriens to største utenomjordiske franchiser.

  – Han beviste at han var rett mann for «Star Trek», og jeg håper han kan gjøre det samme for «Star Wars». Jeg håper på et moderne action-sci-fi-eventyr som er tro mot seriens grunnsteiner, sier Vestmo.

  Alt er likevel ikke nytt med den kommende «Star Wars»-trilogien. Superstjernen Harrison Ford er tilbake i rollen som den bråkjekke piloten Han Solo, og i tillegg er Mark Hamill og Carrie Fisher tilbake som henholdsvis Luke Skywalker og prinsesse Leia.

  Signaturroller

  De to sistnevnte har aldri klart å tre ut av skyggen til rollefigurene, og spesielt Hamill har parodiert Skywalker så mange ganger at det kan bli vanskelig å ta ham seriøst når han nå spiller Jedi-ridderen igjen.

  – Jeg skjønner hva du mener. Det skal bli litt rart å se dem i signaturrollene igjen. De ligner jo ikke helt på sitt gamle jeg, og ingen av dem har jo hatt de helt store karrierene etter «Star Wars».

  – Det jeg er mest spent på, er hvilken rolle Hamil skal ha. Han har jo blitt holdt helt utenfor, men det kan jo være et markedsføringsgrep så vi skal snakke om det. Jeg tror uansett ikke de gamle karakterene blir de mest populære, det blir nok mest fokus på de nye, sier Vestmo.

  Første av mange filmer

  Adam Driver, Daisy Ridley og John Boyega er de unge skuespillerne som skal presentere «Star Wars» for en ny generasjon. I tillegg til den nye trilogien, er det også planlagt flere såkalte spin-off-filmer, blant annet om en ung Han Solo og om dusørjegeren Boba Fett.

  Vestmo sier motivasjonen til filmselskapet helt klart er å tjene penger, men tror likevel de bak kamera kommer til å levere, siden de er fans av serien. Han er heller ikke redd for at de mange nye kapitlene vil mette fansen.

  – Jeg tror ikke det blir noe problem. Det er et stort univers som er så rikt og mangfoldig. Det er en stor mulighet for mange spennende historier og morsomme figurer. Ingen klager over at det kommer et par store Marve-filmer hvert år. Jeg tror vi godt kommer til å tåle en «Star Wars»-film i året, sier han.

  «The Force Awakens» har premiere onsdag 16. desember. (ANB-NTB)

  Artikkeltags