Jazzåpning i glede og sorg

Tricia Bouttè (t.v.) og Jeanett Holsbøvåg hedret Lionel Batiste under åpningen av årets Moldejazz.

Tricia Bouttè (t.v.) og Jeanett Holsbøvåg hedret Lionel Batiste under åpningen av årets Moldejazz. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Moldejazz nr. 52 i rekken ble blåst i gang mandag med streetparade, sommersol og en storgate fylt til trengsel.

DEL

Helt tradisjonelt var det likevel ikke. Mr. Street Parade himself, ikonet Uncle Lionel Batiste, manglet. Han døde i New Orleans for vel en uke siden 81 år gammel.

Batiste har frontet gateparadene gjennom Molde i en rekke festivaler med sine særegne, rytmiske bevegelser og sine fargerike klær. Senest i fjor var han med i sørgeopptoget 23. juli, dagen etter terroranslagene mot regjeringskvartalet i Oslo og Utøya. Mandag var det tusener som sørget over ham under åpningen av Moldejazz.

Jazzvokalisten Tricia Boutté-Langlo fra New Orleans gikk først i streetparaden med et stort bilde av Lionel Batiste i hendene. I begynnelsen av åpningsseremonien ble han tildelt Molderosen post mortem. Utmerkelsen skal Tricia Boutté-Langlo overbringe til Batistes etterkommere i New Orleans.

Nytt kulturbygg

Det var også stor glede knyttet til årets festivalåpning. Det nye kulturbygget Plassen åpnet lørdag 14. juli. Fem kulturinstitusjoner holder til i nybygget til nær 250 millioner kroner, blant disse Møre og Romsdal Regionteater, Teatret Vårt og Moldejazz.

I år var jazzåpningen derfor flyttet fra Rådhusplassen til Plassen, der en enorm trapp øst for bygget fungerer som et amfi med plass til et par tusen mennesker. Rundt 5.000 fikk med seg åpningen fra amfiet, taket på kulturbygget, Sandveien, Gørvellplassen og Storgata.

Åpningen var det en lokal musiker, Eldbjørg Raknes som sto for. Hennes oppfordring var at det bør satses enda mer på kultur og at den nasjonale støtten til kulturlivet bør være markert mye større enn subsidiene til Trygve Hegnars hurtigruter.

– Det er bra med begge deler, og det er bra om hurtigruten kan møte en musiker i hver havn, sa Raknes som er fra Otrøya vest for Molde. I fjor fikk hun Radka Toneffs minnepris og Norsk jazzforums Buddypris. I år er hun én blant noen hundre musikere som varter opp med nesten 80 billetterte konserter under Moldejazz og et stort antall gratiskonserter i tillegg.

Nye utfordringer

Festivalsjef Jan Ole Otnæs gledet seg over nybygget Plassen som åpner mange nye scener og muligheter for Moldejazz. I talen sin uttrykte han likevel en viss bekymring for det å drive en stor jazzfestival et stykke utenfor de mest sentrale områdene i Norge.

Selv om flyplassen på Årø ved Molde har hatt størst prosentvis trafikkøkning av alle landets flyplasser de to siste årene, er frekvensen blitt dårligere.

– Vi må i større grad enn før brukercharterfly og i tillegg flyplassene i Ålesund og Kristiansund som transitthavner. Det finnes for eksempel ikke fly fra Oslo til Molde om morgenen. Lørdagene går det bare ett fly mellom byene, sier Otnæs til NTB.

Dette tar tid og det blir dyrere enn det kunne ha vært. Og det fører til flere døgn på hotell enn nødvendig. Han er også en smule bekymret over at folk er sene med å kjøpe billetter. I fjor ble det solgt billetter for 3 millioner kroner i selve jazzuka. I år gjentar det samme seg. Folk venter i det lengste. Det gjør festivalen sårbar for dårlig vær.

– Det er nesten slik at jeg sliter med å få sove om natta på grunn av at billettsalget kommer så sent i gang, sier Otnæs.

Mye utsolgt

Mye er likevel blitt utsolgt i løpet av de siste dagene. I år er det sterke kvinner som dominerer på plakaten. Blant dem er Janelle Monaé, Norah Jones og Ane Brun.

Pianisten og komponisten Jon Balke er årets Artist in Residence. Under åpningen ga han en liten smakebit fra et av sine prosjekt, Siwan Jadid.

Musikk dominerer absolutt de kommende dagene i Molde, men byen er også arena for en rekke konferanser og møter som ikke har så mye med jazz å gjøre, blant annet en stor gasskonferanse.

Det skal deles ut flere priser i løpet av uka og kulturminister Anniken Huitfeldt tar en pause fra ferien sin hos svigerforeldrene i Haram og holder festivalsamråd tirsdag. I Molde er mange jazzfestivaler til stede – og kulturministeren ønsker å lytte til innspill fra feltet. (ANB-NTB)

Artikkeltags