Knopfler er fremdeles heldig – selv med været

Foto:

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

Oslo (NTB-Gitte Johannessen): Mark Knopfler, snart 61 år, har et usedvanlig trofast publikum. De holdt ut øsende regnskurer i påvente av å høre gamle sanger – og en liten håndfull nye – om igjen.

DEL

Og passende nok for en turné som heter «Get Lucky», ble det oppholdsvær da Mark Knopfler ruslet på scenen med caps og satte seg på barkrakken som en vond rygg fremdeles krever.

Helt foran scenen står Kay Edvin Nessæther (30) og Jarle Larsen (24), som fant frem til den aldrende gitarhelten via Dire Straits «i LP-samlingen til pappa». Dette er Jarles sjette Knopfler-konsert og Kays niende, de skal videre til Vestlandshallen i Bergen mandag, og har full oversikt over låtene far sjøl antagelig vil spille. Men de er ikke her for å overraskes av noe sceneshow, bedyrer de:

– Vi er her for musikken, og for måten han forteller historiene sine på, sier Kay, mens Jarle føyer til:

– Og så gitarspillet da.

De to kjenner hverandre fra Mark Knopfler Fanklubb Norge, der medlemmer tar opp mange av plassene forrest ved barrikaden.

Et annet diskusjonstema er hvorfor Mark Knopfler fortsetter å spille så mange av sine gamle sanger – de som har hengt med siden tidlig Dire Straits, mens han på denne turneen bare har med to låter fra fjorårsskiva «Get Lucky». For eksempel skriver «GaryB» på det offisielle fanforumet at når han hører åpningstonene til «Romeo og Juliet», så «signaliserer det toalettpausen min».

Oslo-publikummet derimot jublet begeistret når de gjenkjente den gamle godlåten fra 1980, og herfra løsnet stemningen også på scenen: Da begynte Mark Knopfler å snakke med publikum. Selv om han fleipet og sa «men dere vil vel helst at jeg spiller».

Selv beskriver han de gamle Dire Straits-sangene som «veiskilt i folks liv».

– Jeg liker å spille de gamle sangene. Jeg skrev dem og folk liker å høre dem, så enkelt er det.

Dette er, ifølge fanklubbens oversikt, Mark Knopflers syvende solokonsert her til lands. Han har også vært her én gang med Emmylou Harris og – helt i gode, gamle dager – fem ganger med Dire Straits.

– Vi har vært på fem av konsertene hans her i Norge, fastslår tre kamerater fra Lyngdal som har tatt turen til Oslo for å høre helten, Svein G. Stakkeland, Ivar Drageland og Geir Seterkleiv.

– Hvilken låt gleder du deg mest til?

– «Brothers in Arms», sier Svein, og sikter til tittellåten på Dire Straits-albumet som førte til bandets endelikt fordi Knopfler syntes det ble for stort og kommersielt.

– «Sultans of Swing», kommer Ivar til – og sikter til gullåten fra debutalbumet tilbake i 1978.

Publikum er i alle aldre denne kvelden. En hel familie har reist fra Møre til Oslo for å samles foran Mark Knopfler på scenen. Alle jubler og klapper når nettopp de innledende tonene til «Romeo og Juliet» kommer. Kanskje har veteranen rett i det han tidligere har fastslått:

– Det er fremdeles folk som liker sanger som er godt håndverk. (©NTB)

Artikkeltags