Kongeparets sommerdrøm

Kongeparet ankommer Sandøsund på Hvasser i Tjøme kommune torsdag formiddag. Her får de blomster av Ludvig T. Johansen Lia.

Kongeparet ankommer Sandøsund på Hvasser i Tjøme kommune torsdag formiddag. Her får de blomster av Ludvig T. Johansen Lia. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Den lokale seilforeningen fylte Sandøsund med Færdersnekker, da kongeskipet Norge seilte inn i kongeparets eget sommerparadis - Tjøme.

DEL

Flere ganger har kongeparet sagt at det å besøke Vestfold er som å komme hjem. Og torsdag kom de til Tjøme, hvor de har landsted.

Færdersnekken kjennes lett igjen på den karakteristiske riggen, og båtene var både et kjært og kjent syn for kongen og dronningen.

– Her har vi seilt, her har vi gjort strandhogg, her har vi nytt solnedgangene og her kjenner vi igjen lydene og luktene, sa kong Harald i talen til et Krukehavn som var fylt til trengsel. I likhet med titusener av andre hytteeiere og feriegjester deler kongeparet øyriket med snaut 5.000 fastboende tjømlinger.

Kongen trakk fram nettopp det at øyene klarer å være både et levende lokalsamfunn og et ferieparadis. Han minnet også om at grunnlaget for dagens kystkultur ble lagt av de første som bosatte seg på øyene.

– Småkårsfolk slo seg til ute i skjærgården og drev jordbruk og fiske under røffe kår. De foredlet landskapet - åpnet det opp for å kunne dyrke en åkerlapp og fø en ku. Det er nettopp dette landskapet vi i dag setter så uendelig stor pris på, sa kongen etter å ha omtalt Tjøme og Hvasser som selve sommerdrømmen.

Men denne gangen er kongeparet på jobb, og feriefølelsen må vente noen timer til.

– Den kommer nok i aften, sier dronning Sonja med et smil når de kongelige møter pressen i sommersolen på Verdens Ende, som var neste stopp på rundturen i Vestfold fylke.

Ved ytterpunktet lengst sør i Tjøme-skjærgården ble kongeparet blant annet orientert om planene for en nasjonalpark i skjærgården, en park kongen mener må bli «aldeles strålende».

– Og hvis den saken blir lagt fram for Kongen i statsråd, vil jeg kunne vise til at jeg har vært på befaring. Det skjer ikke hver fredag, fortalte han.

Også på den tredje og siste dagen skinte solen fra en nesten skyfri himmel på det kongelige reisefølget, og vestfoldkysten viste seg fra sin beste side. Dronningen passet likevel på å trekke fram også de indre delene av fylket, som trolig er mindre kjent for de fleste, også for kongeparet.

– Det har vært interessant å se at Indre Vestfold byr på så mye som vi ikke var klar over.

Besøket avsluttes på Teie i Nøtterøy torsdag, før representanter for vertskapskommunene er invitert til mottakelse om bord på kongeskipet på kvelden. (ANB-NTB)

Artikkeltags