Kredkamerater for de minste

Håkon Gebhardt (t.v.) og Martin Hagfors reiser rundt til norske barnehager og barneskoler som Meg og Kammeraten min - og barneplatedebuterer denne uken.

Håkon Gebhardt (t.v.) og Martin Hagfors reiser rundt til norske barnehager og barneskoler som Meg og Kammeraten min - og barneplatedebuterer denne uken. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

– Er det noe jeg er lei av, så er det å være kredmusiker, sier Håkon Gebhardt.

DEL

Han og Martin Hagfors gir seg for tiden til kjenne under navnet Meg og kammeraten min. Sammen har de to høyst kredible herrene – kjent fra spilling med alle fra Motorpsycho, Tussler og Ida Jenshus til Home Groan og HGH – også herjet i barneskoler og barnehager rundt i landet de siste årene.

Først med voksenlåtene sine tilpasset et barnepublikum. Nå debuterer de som barneplateartister – med nyskrevne låter som «Sokken min er våt» og «Finger'n forsvant i nesen min», på en plate med tittelen «Det e'kke bra før det er dårlig».

Men de har med kjærlighetssanger også, som «Jenta på månen», med tekstlinjer som går «Hjertet mitt begynte å banke som sko i en vaskemaskin/ Og buksene begynte å blafre, som vind i en stor gardin».

Vant til lukten

– Låtene fungerer for voksne også, bare de får seg en pils. Men vi gir publikum en pause i ungdomsskoletiden. Puberteten er vanskelig. Etter det fungerer musikken vår for folk til de er 90, hevder Gebhardt, som ikke har barn selv og medgir at han ikke helt «vet hva han skal gjøre med dem» etter at forestillingen er slutt og de henger i armene på ham.

– Men jeg er blitt vant til lukten! Det er utrolig hva man venner seg til, gliser den ulenkelige musikeren, som har med banjoen «for sikkerhets skyld» – selv om instrumentene teller alt fra konvensjonelle gitarer til sykkelbjelleorgel og prompepute.

Men makkeren Martin Hagfors, far til voksne barn, medgir at duoen fikk latterkick første gangen de trillet inn med bandbilen i en barnehage for å gjøre konsert.

– Vi følte oss misforstått som kunstnere, sier han gravalvorlig så man nesten tror ham, og beskriver hvordan det var å stå foran et lårhøyt publikum for første gang. Men etter over 100 forestillinger har musikerveteranene snudd i synet på småtassene:

– Nå er de blitt det beste publikummet! Og vi synes det er nesten like gøy som dem.

– Må bli betatt

Hagfors og Gebhardt hevder de er «naturlig barnslige» og liker å leke seg – også på instrumenter de ikke kan spille på.

– Tematikken ligger i platetittelen. Musikk er glede, følelser og engasjement, ikke bare det å være flinke, sier Håkon Gebhardt.

De er klare på at selv om de spiller for de yngste, så nekter de å være masete og hysterisk morsomme – slik de oppfatter atskillig av barnemusikken ellers.

– Skal du fange oppmerksomheten deres, må de bli betatt. Det kan de like gjerne bli av rolig prat som av at vi hopper opp og ned, tror Hagfors.

Men det duoen definerer som «rolig prat», er neppe som mye annen rolig prat.

– Vi vil være rampete. Jeg som kommer fra en lærerfamilie som bare snakket pedagogikk, var bare i trøbbel og rot på skolen og elsket Tramteatret for det rampete og opprørske. Nå får jeg selv stå foran masse unger, gjøre rampestreker og etterlate dem i kaos – som når vi sier alle får fri etter at vi har gått, fleiper Gebhardt.

Festivalsommer

Nå er han og Hagfors spente på mottagelsen de nye sangene får. Mandag denne uken spilte Meg og kammeraten min en minikonsert i en Tøyen-barnehage før avreise til to ukers barnehageturné i Oppland.

Det blir også festivalsommer på de to:

Meg og kammeraten min er booket til Miniøya til helgen, samt til Bukta, Pstereo, Eikerapen og Telemarksfestivalen.

I august blir det flere barnehager i Oppland, mens det i september blir turné rundt i landet der de skal spille i kulturhus og på biblioteker.

Dermed får de gjøre som i sangen «Jeg vil være sanger», der de fastslår at «det er dette som er gull, ikke gods og masse tull og millioner». (ANB-NTB

Artikkeltags