Kronprinsen med ny tunbjørk i Ørsta

Kronprins Haakon kommer til nynorskbygda for å gjennomføre treplanting og for å åpne Aasen-tunets nye utescene.

Kronprins Haakon kommer til nynorskbygda for å gjennomføre treplanting og for å åpne Aasen-tunets nye utescene. Foto:

Artikkelen er over 10 år gammel

Det første tuntreet ble tatt av stormen. Det andre brant opp på Biri.

DEL

Om det ikke skjer noe helt uforutsett i siste liten, er et nytt tuntre på plass og klart for planting på Aasen-tunet i Ørsta kommende onsdag.

Da kommer kronprins Haakon til nynorskbygda for å gjennomføre treplantingen og for å åpne Aasen-tunets nye utescene. Senere samme dag åpner han også årets dokumentarfilmfestival i Volda.

– Så vidt jeg vet er det første gang siden 1933 kongehuset besøker Ivar Aasen-tunet, sier direktør Ottar Grepstad til NTB.

Den gang var det kronprins Olav og kronprinsesse Märtha som var på en reise på Nordvestlandet, og de var innom det som i dag er kjent som Ivar Aasen-tunet i Hovdebygda i Ørsta kommune. Tunet ligger ved fødestedet til nynorskens far, Ivar Aasen.

Urpremiere

På dette tunet ble det åpnet et nasjonalt dokumentasjons- og opplevingssenter i 2000, med et nybygg tegnet av arkitekten Sverre Fehn. I det siste har det vært arbeidet med en ny utescene, som nå er ferdig. Kronprinsen skal holde åpningstalen og deretter plante et nytt tuntre i Gamletunet. Den gamle bjørka som sto der, resignerte for et stormkast i 2004. Den nye, som forsvant i brannen på Biri, hadde samme genetiske materiale i seg som den gamle. Til alt hell kunne planteskolen finne fram et hederlig reserveeksemplar av samme slag.

Ottar Grepstad legger ikke skjul på at dette blir en stor dag for Ivar Aasen-tunet, og han har mobilisert kulturkrefter fra hele landet. Brannen på Biri har gitt programmet ekstra oppmerksomhet. Det skjer mye annet også, blant annet blir det urpremiere på «Geirr-Olav», en konsert for, om og av Olav H. Hauge og Geirr Tveitt.

Ikke Vassendgutane

Det mest kjente kulturmerkenavnet fra denne delen av landet, Vassendgutane, får kronprinsen derimot verken se eller høre på turen sin til Ørsta og Volda.

– Vi har satset på de unge stemmene denne gangen, og dem er det mange av både i landet og kanskje ikke minst her på Sunnmøre, sier Grepstad.

Ørsta-bandet Vassendgutane fikk Noregs Mållags gratulasjoner etter at de gikk til topps på VG-lista med plata «XO». På Ivar Aasen-tunet blir det ikke «pylse og konjakk», men derimot tradisjonell bondekost med rømmegraut, kaker og kaffe.

Dokumentarfilm

Kronprins Haakon blir middagsgjest hos Ørsta og Volda kommuner, før han åpner dokumentarfilmfestivalen i Volda. Han skal også se filmen «Three Miles North of Molkom» før han returnerer til Oslo igjen.

Dette er festivalens åpningsfilm. Ifølge programansvarlig Anders Bremnes handler den om en reise dypt inn i de svenske skogene der det skjer mye rart.

– Det er en produksjon med høy filmatisk kvalitet og stor underholdningsverdi, sier Bremnes.

Filmen «Gaupejegere» har norgespremiere under årets Dokumentarfilmfestival i Volda. Festivalen tjuvstarter 29. april og varer til 4. mai. (ANB-NTB)

Artikkeltags