– Kultureliten er nyttige idioter for Frp

Harald Eia mener at kulturkjendisers nedrakking av Frp gjør dem til nyttige idioter for partiet.

Harald Eia mener at kulturkjendisers nedrakking av Frp gjør dem til nyttige idioter for partiet. Foto:

Artikkelen er over 11 år gammel

Kulturkjendiser som uttaler seg foraktfullt og nedlatende om Fremskrittspartiet, bidrar til at partiet får flere velgere, mener Harald Eia og Magnus Mardal.

DEL

Komiker og sosiolog Harald Eia og forfatter og journalist Magnus Marsdal, tar nå et oppgjør med det de mener er kulturelitens forakt for vanlige mennesker.

– Fordømmelsen av Frp bidrar til å gi Frp den offerrollen partiet vil ha. Det opprettholder synet på at det finnes en rådende maktelite i Norge som ikke er mottakelig for motargumenter, og at Frp utfordrer dette hegemoniet, sier Harald Eia til VG.

Eia har vært konsulent for Magnus Marsdals bok «Frp-koden», som kommer mandag. I boka har Marsdal inkludert sitater fra en rekke kjendiser om hvorfor de aldri kunne tenke seg å stemme Frp.

– Det er ingenting galt i å kritisere Frp, snarere tvert imot. Men når man er nedlatende over partiets velgere, viser man folkeforakt, og da blir du Frps nyttige idiot. Det er i slekt med hatet for svensktopp, camping og Grandiosa, sier Marsdal.

Trond Birkedal, leder i Fremskrittspartiets Ungdom, er enig i at mange av kulturkjendisene som uttaler seg nedlatende er nyttige idioter for partiet.

– Uttalelsene er gull verdt for oss. Hver gang de sier dette, så får vi flere velgere. For folk flest identifiserer seg ikke med dem, sier Birkedal.

Marsdal har blant annet jobbet i Klassekampen. I 2005 og 2006 var han leder i den norske avdelingen av organisasjonen Attac. (ANB-NTB)

Artikkeltags