Lett som A-B-C å drive nettavis

Av
Artikkelen er over 11 år gammel

I den nye nettavisen ABC Nyheter kan hvem som helst prøve seg som journalist. I hvert fall hvis man ikke skriver om kjendiser.

DEL

Torsdag lanseres en ny nasjonal nettavis under navnet ABC Nyheter. Den blir en videreføring av ABC Startsidens magasin Neste Klikk, som så langt har fokusert på kultur, kuriosa og underholdning.

– ABC Nyheter har ambisjoner om å utfordre de etablerte nettavisene, spesielt de i den seriøse delen av spekteret, som aftenposten.no og nrk.no. Vi ønsker å holde en tydeligere profil enn mange nyhetsnettsteder, som ofte ser forsvinnende like ut, sier Herman Berg, redaktør for ABC Nyheter, til Dagsavisen.

Puppefri sone

Fokuset skal ifølge redaktøren være på samfunnsstoff, kultur og vitenskap i stedet for kjendiser.

– Det er en feig satsning å gå for puppe-, sex- og kjendisstoff, for man vet jo at folk klikker på sånt. Det fins allerede en rekke nye aktører som fyller den delen av nettet. Vi har tro på at det også fins et stort segment som ønsker seriøs nyhetsjournalistikk og ordentlige debatter, ikke bare sladder. Det er sånne lesere vi ønsker å tiltrekke oss, sier Berg.

Den nye nettavisen ønsker dessuten å tiltrekke seg det de kaller «borgerjournalister», det vil si lesere som skriver saker for dem. Til å koordinere det arbeidet har Startsiden ansatt Heidi Nordby Lunde, alias «Vampus», som er en av Norges mest profilerte bloggere.

– Innleggene borgerjournalistene kan være i ulike sjangere, inkludert en mer personlig kommentarstil som den man finner i mange blogger. Men ABC Nyheter skal ikke bli en ren bloggeside, sier Berg.

Ti ansatte

Alle innlegg fra publikum må leses og kvalitetssikres før de publiseres. De må dessuten skrives under fullt navn, slik at redaksjonen kan kontakte opphavspersonen ved behov. Resten av stoffet på siden blir artikler de ti fast ansatte i ABC Nyheter skriver, samt meldinger fra nyhetsbyrå som NTB.

– Det er vanskelig å anslå hvor stor del av stoffet vi kommer til å presentere som blir egenprodusert. Kanskje rundt en tredel, anslår Berg.

Siden blir med andre ord ikke noe alternativ til tjenester som Google News, som siterer fra og viser til andre nettmedier. ABC Startsiden har allerede 700.000 daglige brukere og god økonomi, noe Berg drar fram som gode argument for at nyskapningen bør lykkes. (ANB)

Artikkeltags