Mannen med ljåen avslørt

Foto:

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

Nå kommer boken om Hurtigrutens triumfferd.

DEL

Boken «Hurtigruten Minutt for Minutt» handler mest av alt om historiene i historien. Over 3,2 millioner seere fulgte MS Nord-Norge på sin ferd fra Bergen til Kirkenes i verdens lengste direktesendte TV-program. Underveis ble Hurtigruten møtt av et storslått velkomstkorps, hvor fantasien fikk fritt utløp i de mange påfunn og stunts båten ble hedret med. Turen begeistret og skapte entusiasme og glede.

– Jeg lette først og fremst etter de historiene som programmet ikke tok fram, men som alle så, forteller forfatter Bjørn Tore Pedersen til Nordlys.

Les også: Hurtigruten fosser fram

Historiene bak historien, de magiske øyeblikkene. Som da Mannen med ljåen dukker opp på Vedøya. Med oljehyre, sydvest, solbriller, sigar og sylskarp ljå står han ved siden av gamle gravplasser når Hurtigruten passerer.

– Det visste seg at det var forskningsleder ved Universitetet i Tromsø Tore Guneriussen, forteller Pedersen. Guneriussen iscenesatte «Mannen med ljåen» i anledning jubelferden.

Guneriussen selv vil ikke si altfor mye om stuntet.

– Jeg er en privat fyr. Så jeg har ikke behov for så mye oppmerksomhet rundt det. Jeg synes heller mannen med ljåen kan få oppmerksomheten. Men det var et stunt jeg gjorde sammen med broren min under et øyeblikks innfall, og der og da synes jeg det ble ganske bra, sier Guneriussen til nordlys.no.

Les også: TV-reklame til 800 mill.

Han forteller historien om han som holdt på å svi av huset da han ble så opptatt av Hurtigruten som gikk forbi at han glemte kjelen med smør på komfyren. Historien om han som var så opptatt av å følge direktesendingen at han ikke rørte senga på fem dager, om han som sto med plakaten «Ta opp to pakker seifilet fra fryseren», og om han som sto på vannski med Borat-badedrakt.

Boken blir gitt ut av forlaget Pax i samarbeid med NRK, og ble lansert på MS Nord-Norge i Tromsø i går.

Boken inneholder over 300 bilder tatt av NRK, ansatte på Hurtigruten og av folk flest og blir således en slags minnebok fra ferden. Blant annet inneholder boken Dronning Sonjas egne bilder av Hurtigruten da hun møtte den mens hun var om bord i kongeskipet i Finnmark. (ANB)

Artikkeltags