Mannen uten sinne

Foto:

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

Oslo (NTB-Ole-Tommy Pedersen): David Lynch pleide å være en sint og destruktiv mann, men fant sin indre lykke ved meditasjon. Nå vil han lære norske elever og fanger teknikkene han har bygget sin filmkarriere på.

DEL

På sitt første norgesbesøk i disse dager skal den smilende regissøren med de mørke filmene vise sin foreløpig siste film, «Inland Empire» (2007), på Cinemateket i Oslo og snakke om inspirasjon og skaperkraft på Litteraturhuset. Men det han helst vil snakke om er hvordan han mener transcendental meditasjon (TM), som han selv bruker aktivt i sitt kunstneriske virke, også kan skape ro og harmoni i norske skoler og fengsler.

– Alle andre behandlingsmåter er overflatekurer. De trenger ikke inn til angsten, sinnet og frykten som ligger i menneskesinnet. Denne teknikken hjelper deg å dykke innover og oppleve det dypeste havet av bevissthet – det moderne vitenskap kaller enhetsfeltet, sier en engasjert Lynch fra en sofa på Grand Hotel i Oslo.

Den amerikanske filmskaperen og multikunstneren beskriver seg selv som en ung mann full av depresjoner og sinne som nyutdannet maler og filmskaper på begynnelsen av 1970-tallet. Aggresjonen gikk ifølge ham selv over etter bare et par uker med meditering.

– Intuisjonen og det allvitende havet man har inni seg, er kunstnerens fremste verktøy. En idé for en film kan begynne som et lite fragment av en helhet, og i et øyeblikk både ser, hører og skjønner du alt om den. Så begynner prosessen med å oversette den til filmspråk og prøve å gjenskape det du så i det øyeblikket, sier han til NTB.

Mange av Lynchs prosjekter er sprunget ut gjennom slike fragmenter. Kultserien «Twin Peaks» begynte som en visjon av en død ungjente pakket i plastikk, mens ideen om det velkjente røde rommet med en baklengssnakkende dverg datt ned i hodet på ham da han la hendene sine på et solhett biltak på en parkeringsplass i Los Angeles. Og en visjon av røde lepper og grønne plener i nattemørket mens han hørte Bobby Vintons låt «Blue Velvet» endte opp som filmen med samme navn.

– Ideene kommer ikke alltid under selve meditasjonen, men teknikkene gjør at du utvider bevisstheten din og kan fange ideer på et dypere nivå. Og da kommer ideene mye lettere til deg.

Kritikerne mener undersøkelsene som konkluderer med store positive effekter på mental og fysisk helse, er laget av folk med nær tilknytning til TM-bevegelsen – og at de uavhengige rapportene ikke finner andre helsefordeler enn avslapning.

Et tidligere medlem skriver også på hjemmesiden suggestibility.org at bevegelsen har religiøse- og kultlignende undertoner og at teknikkene kan gi barn problemer med å vende tilbake fra meditasjonsfasen.

Lynch mener imidlertid teknikken både demper angst og slår tilbake livsstilssykdommer som diabetes.

– Den virker radikal, men vi opplever stadig økende åpenhet for å teste det ut. Det sprer seg sakte, men sikkert mellom elever og lærere. Folk er skeptiske først, men de blir overbevist når de ser at de fungerer, sier han.

– Jeg driver en del med musikk og malerier om dagen, men jobber med å fange ideene til min neste film. Jeg er ferdig med den analoge filmrullen, men kommer definitivt til å vende tilbake til «the big screen», sier regissøren, som filmet hele sin forrige film med billige digitalkameraer. (©NTB)

Artikkeltags