Margit Sandemos arvtaker

Yvonne Fjeld debuterer med boka «Syndenes datter», første roman i serien «Novemberbarn». (Foto: Cappelen Damm/Privat)

Yvonne Fjeld debuterer med boka «Syndenes datter», første roman i serien «Novemberbarn». (Foto: Cappelen Damm/Privat) Foto:

Artikkelen er over 9 år gammel

Yvonne Fjeld byttet ut vaskefilla og jobben som renholdsvikar med skriving på full tid. Romanserien hennes er full av gjenferd og skrømt.

DEL

Det var noe så skummelt som en kirkegård som satte Yvonne Fjeld, bosatt i Eidskog i Hedmark, på ideen til en romanserie.

Hun forteller NTB at hun har vokst opp med en farfar som kunne se ting ingen andre så.

– Vi pleide å gå turer på kirkegården i nærområdet og snakket om livet etter dette, sier Fjeld. Som ser at hun med sin «Novemberbarn»-serie skriver seg inn i tradisjonen etter Margit Sandemo.

– Men å kalle meg hennes arvtaker? Oi. Nei, det skal litt til. Hun er jo blitt et internasjonalt navn og har hatt en helt unik suksess, sier Fjeld.

Stor omveltning

Men den nyslåtte romanserie-forfatteren innrømmer seg inspirert av Sandemo, og sier «Sagaen om Isfolket» var den første romanserien hun leste.

– Men mens Margit Sandemo med «Isfolket»-bøkene nærmest beskriver en fantasyverden, så skriver jeg om «vanlige folk». Det overnaturlige i mine bøker dukker opp i form av gjenferd.

For Yvonne Fjeld, som inntil nylig jobbet som rengjøringsvikar på Kongsvinger sykehus, kom den store omveltningen med en manuskonkurranse i regi av Cappelen Damm for et par år siden.

– Nå har jeg kontrakt på 12 bøker, men handling til langt flere. Vi får se hvordan salget går, sier hun. Og røper at hun allerede har skrevet ferdig sju bøker.

– Cappelen Damm fikk visst nok inn over 200 manus så jeg føler meg enormt privilegert som ble valgt ut. Å skrive har vært en interesse siden barnsbein, sier hun – og forteller at førsteboka, «Syndens datter», har et opplag på 425.000 eksemplarer.

Streng prestefar

Handlingen i «Novemberbarn» er lagt til ei fruktbygd i Sogn og Fjordane.

– Jeg har drevet research til «Novemberbarn» i ti år. Ikke bare tidsepoken, men også det geografiske området var fjernt fra mitt eget liv, så jeg gjorde det jo ganske vanskelig for meg selv, humrer forfatteren.

Hun legger til at handlingen i bøkene rullet opp for henne mens hun vasket på sykehuset.

– Jeg hadde lommene fulle av gule lapper og kan sikkert skrive førti bøker med dette temaet, ler hun.

Handlingen i «Syndens datter» starter 1. november 1865 på hovedpersonen Judiannas 16-årsdag. Bygda boka skriver seg til, er fiktiv, men lokalisert til Sogn og Fjordane. Den ligner litt på Kaupanger, framholder Fjeld.

Hovedpersonen, Judianna, har mistet moren sin, og sammen med sine fire brødre lever hun sammen med en streng prestefar. Han er spesielt hard mot Judianna, som ikke engang får spise med familien.

– Grunnen til hatet hans vil bli forklart senere. Men det er noen bøker til vi kommer dit, sier Fjeld.

Fraflytta øy

En annen viktig karakter i «Novemberbarn» er mobbeofferet og husmannssønnen Adam, som vandrer rundt på kirkegården – hvor han har noen venner ingen andre kan se. Han er en outsider, og ganske snart finner han og Judianna tonen.

«Syndens datter» skrev Fjeld under et opphold på øya Gapøy i Troms – ei ubebodd og værhard øy – uten fastboende, der Fjelds familie har sommerhus.

– Du blir ikke litt mørkeredd der, når du skriver om gjengangere og skrømt?

Forfatteren ler, men forklarer at hun nesten bare er på Gapøy om sommeren. Og da er det som kjent veldig lyst nordpå, døgnet rundt.

– Jeg håper å tilbringe enda mer tid her framover, sommerhuset er så velegnet som skrivestue, framholder hun.

Andre bok i serien utkommer i slutten av november, den tredje i januar, og slik fortsetter det annenhver måned. Forfatteren sier hun allerede har fått god respons.

– Førsteboka kom i posten til alle som abonnerer på Hjemmet samt andre bokserier, så nå håper vi på en «flying start». (ANB-NTB)

Artikkeltags