Med reisen som rød tråd

Per Odd Bakke er avdelingsdirektør for landsdekkende program ved Nasjonalmuseet.

Per Odd Bakke er avdelingsdirektør for landsdekkende program ved Nasjonalmuseet. Foto:

Artikkelen er over 6 år gammel

Reiser er gjennomgangstemaet for flere av utstillingene som Nasjonalmuseet kan skilte med i 2012.

DEL

«Kongelige reiser 1905- 2005» viser hvordan kongelige reiser har vært et bindeledd mellom monark og folk, mens «Ufullførte reiser» er laget rundt videoinstallasjonen «Ten Thousand Waves» av den britiske kunstneren Isaac Julien.

– Reisene er det mest kontaktskapende monarkene gjør i sin gjerning. Det er mye flott å vise av design nettopp for et kunstindustrimuseum. Dronning Maud reiste med 50 kofferter og da Olav og Märtha var i USA hadde de med seg 150 kofferter. De hadde fantastiske reiseeffekter, sier direktør Widar Halén i Kunstindustrimuseet.

Kroningsvogn

Hovedobjektet er kroningsvognen som ikke har vært vist på 60 år. Den var i bruk fram til 1940, men etter at stallene ble lagt ned har den ikke vært benyttet. Vognen ble laget til kroningen i Trondheim i 1905.

– Dessuten vil vi vise lekebilen kong Olav fikk av sin bestemor, dronning Alexandra, og alle de staselige antrekkene de brukte formelt og ordenene de bar. Vi har også tatt med hattene Märtha brukte i USA, sier Halén.

Det flerkulturelle aspektet ivaretas gjennom en film som viser kong Olavs reise til Østen samt effekter fra den og andre reiser.

– Vi har tre rom med effekter fra de tre kongeparenes tid fram til 2005. I storsalen vil vi vise kongevognen hvor vi legger vekt på kroningene og signingene var våre konger. Der blir også draktene vist, samt objekter fra kronings- og signingsferdene, sier direktøren.

Canadisk kunst

Nasjonalgalleriet viser «Painting Canada: Tom Thomson and The Group of Seven».

– Det er første gang det canadiske museet låner ut disse verkene. Det er som om vi skulle lånt ut «Brudeferden i Hardanger « og «Vinternatt» på en gang. Norsk kunst er et forbilde for en stor kunstbevegelse i Canada og det vil vi gjerne vise fram, sier direktør Nils Ohlsen ved Nasjonalgalleriet.

Utstillingen viser kunst fra de viktigste pionerene innen canadisk landskapsmaleri fra første del av det 20. århundret.

Under tittelen «Bilder som griper» viser galleriet malerier av Christian Krohg.

Publikum får se mange av hans mest kjente verk samlet for første gang siden Nasjonalgalleriets store utstilling i 1987.

Dans og kunst

Museet for samtidskunst inviterer til kunst og dans. «I Wish This Was A Song. Music in Contemporary Art» viser hvordan musikken har funnet gjenklang i samtidskunsten.

Mange visuelle kunstnere jobber også som musikere, mens andre ser musikkens umiddelbare tilgjengelighet som et gammelt ideal som de ønsker å uttrykke gjennom sitt eget arbeid.

I Wish This Was A Song» inkluderer arbeider fra rundt 35 kunstnere som dekker ulike uttrykksformer som maling, skulptur, video, lydinstallasjoner og foto. Musikken spenner fra klassisk til rock, pop og indiemusikk.

– Publikum kan danse seg gjennom utstillingen. Flere av verkene har faktisk innslag av danseskoletimer, sier museets direktør Sabrina var der Ley. (ANB-NTB)

Artikkeltags