Melua over kneika

Katie Melua er aktuell med nytt materiale og klar for Norge.

Katie Melua er aktuell med nytt materiale og klar for Norge. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

To år etter at hun brøt sammen på turné, er Katie Melua (27) klar for Norge.

DEL

«Melua avlyser», lød overskriftene i 2010, da Melua måtte kaste inn turnéhåndkleet etter et «nervøst sammenbrudd». Desto klarere er hun for Karpedammen i Oslo 29. juni.

– Du driver deg selv så hardt at du møter veggen. Nå har jeg bedre balanse i sakene, sier Melua i et eksklusivt intervju ved hjemmet sitt i Vest-London.

Inkludert vårens «Secret Symphony» har hun rukket fem studioalbum i en alder av 27. I dag hinter nyforlovede Melua om at ungeskrik kan bli det neste.

Temaet kommer på bane idet NTB spør om hun var lei seg for å miste rekorden for «verdens dypeste konsert», som hun holdt etter å ha opptrådt under Nordsjøen i 2006.

– Nei, for jeg gjorde det ikke for rekordens skyld, svarer Melua.

– Jeg gjorde det for opplevelsen, for å ha noe å fortelle barnebarna mine.

– Så du har lyst på familie?

– Ja, jeg ville elske det. Ingenting er planlagt ennå, men jeg ville elske det.

Rockesjel

Melua stiller lettere forkjølet og svartkledd fra topp til tå. Skinnjakka, cowboystøvlene og neglelakken tyder på at hun er mer rufsete enn silkesounden hennes gir inntrykk av.

– Jeg har en side som er ganske rock 'n' roll. Men når jeg prøver å synge tøffere og høyere, fungerer det aldri. Jeg har ikke stemme til det. Jeg er bedre på det nedtonede.

– Hvorfor slår du så godt an hos den eldre garde?

– Jeg antar det er fordi materialet mitt er rolig, tilbakelent og alt annet enn masete. Jeg prøver ikke å lage hits med appell til ungdom. Jeg prøver å lage musikken jeg liker selv, med et nikk til Dylan, Joni Mitchell, Cat Stevens, Paul Simon, Cohen. Jeg tror jeg har en gammel sjel.

– Hva vil du si til dem som kaller deg kjedelig?

– Vel, du kan ikke tilfredsstille alle. Det viktigste er at jeg blir fornøyd selv.

Sammenbruddet

– Har suksessen og millionsalget endret deg voldsomt?

– Jeg vil ikke si det. Jeg kan fortsatt gå på gata uten å få paparazzien på slep, fortsatt leve et normalt liv. Det vanskelige for meg har vært den intense reisevirksomheten og arbeidsmengden som følger med. Det høres sikkert teit ut, siden det er showbiz og lite å klage over. Problemet er at du driver seg selv så hardt at du møter veggen, slik jeg gjorde. Nå har jeg bedre balanse i sakene.

– Du vurderer ikke å bli skuespiller også, à la Rihanna?

– Du skal aldri si aldri. Selv om jeg tviler på at jeg har noe skjult talent, og ikke har noen idé om hvor flink jeg ville vært, kunne det absolutt vært interessant å prøve.

– Hva kan vi vente oss av sommerens norgesbesøk?

– Jeg presenterer den nye skiva, i tillegg til noen av de tidlige tingene. Norge er et av favorittlandene mine, så jeg gleder meg virkelig. Naturen er så vakker, til og med i byene. Jeg blir veldig inspirert av lyset. Solnedgangene er alltid betakende.

Produsentplan

– Og på sikt blir du produsent for andre?

– Det ville jeg elske. Det kan jeg faktisk se for meg.

– Hvem vil du lage plate med?

– Jeg digger Beth Rowley. Har du hørt henne?

Melua sperrer opp sine georgiske, hasselbrune øyne på en måte som gjør det umulig å svare nei.

– Gi henne en sjanse. Hun er bra, altså gjerne en som henne. (ANB-NTB)

Artikkeltags