Michelet fosser fram

Jon Michelet har stor suksess med sin sjøroman fra krigen.

Jon Michelet har stor suksess med sin sjøroman fra krigen. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Jon Michelets store sjøroman fra krigen, «En sjøens helt: Skogsmatrosen», seiler opp på bestselgerlisten.

DEL

Denne uka tar han 2.-plassen på Bokhandlerforeningens bestselgerlisten.

Dermed danker Michelet ut to av tre «Fifty Shades»-bøker, og forbigås kun av førsteboken «Fanget».

Opplaget til «En sjøens helt: Skogsmatrosen» er nå oppe i 45.000 eksemplarer.

– Dette er jo bare forbanna moro! Jeg håpet og trodde på hederlig mottakelse, men da forlaget ville trykke opp 5.000 bøker, syntes jeg nok de var en tanke dristige. Dette er et eventyr, slår forfatteren fast til NTB. Han legger til:

– Ekstra gøy er det at en norsk roman, om vanlige nordmenn i en krigssituasjon, kan ta opp konkurransen med spekulativ og kommersiell litteratur fra det store utland.

– Tenker du da på «Fifty Shades»-bøkene, Michelet?

– Ja, jeg må innrømme at jeg har bladd litt i dem og ikke er videre imponert. Det kan i alle fall ikke kalles stor litteratur, slår Oktober-forfatteren fast.

Både Jon Michelet og svenske Jan Guillou treffer for tiden godt med sine historiske romanverk med handling til Nordens nære fortid.

– Er det et sug etter slike bøker?

– Ja, vi har jo en tradisjon for å like slike bokverk. Og sjømenn under krigen er det ikke skrevet mye om. Ekstra hyggelig er det når gamle krigsseilere selv uttrykker begeistring for boken, og mener jeg har truffet godt.

Michelet har hele tiden vært klar på at bokprosjektet for ham nærmest er et kall, og at det også – ved siden av å skrive fram en god historie – har handlet om løfte krigsseilerne og deres gjerning fram.

– Den behandlingen krigsseilerne fikk etter krigen, er et mysterium for meg. Jeg vet ikke helt hvor jeg skal sette punktum, men jeg tror kanskje jeg må følge dem helt fram til det bitreste nederlaget, da krigsseilerne tapte kampen om Nortraships hemmelige fond.

Forfatteren har kontakt med historikere som sitter på førstehånds kildemateriale. – Jeg er heldigvis glad i å gjøre research, for mye jobb gjenstår.

Michelet er en forfatter som leser anmeldelser nøye, og som merker seg både ros og ris. Og omtalene av «En sjøens helt» har vært massive og stort sett positive.

– Det fineste noen har sagt så langt? Fædrelandsvennen kvitterte med «eit mesterverkt». Det varmet, smiler forfatteren – og forteller at det fortsatt er innlandsgutten Halvor vi skal følge i bok to – «Skytteren» – som etter planen skal utkomme høsten 2013.

– Han er en ung og uferdig gutt, som med de sjøreisene han legger ut på også tar fatt på en voldsom dannelsesreise, sier forfatteren selv.

Rettigheter for utgivelse er allerede solgt til Danmark, til forlaget Republik. (ANB-NTB)

Artikkeltags