Mørke noveller fra nykommer

Juritzen forlag lanserer Erik Meling Sele som sin nye stjerne. Han er på markedet med et knippe krimnoveller.

Juritzen forlag lanserer Erik Meling Sele som sin nye stjerne. Han er på markedet med et knippe krimnoveller. Foto:

Artikkelen er over 7 år gammel

Møt en ung krimskribent som ikke går av veien for å skrive om groteske mord, bestialske gjerningsmenn og mørke hevnmotiver.

DEL

Juritzen forlag inviterte mandag pressen til et møte med Erik Meling Sele som ifølge forlaget går i Roald Dahls blodstenkte fotspor.

23-åringen står bak novellesamlingen «Likkisten» og førsteopplaget er på hele 7.000 bøker.

Forlaget kaller ham allerede sin nye forfatterstjerne, og Meling Sele innrømmer at det følger et visst press med en så voldsom hype og lansering.

– Visst er det skummelt! Jo høyere forventninger desto større fall om man mislykkes. Men markedsføringsbiten får forlaget ta seg av. Og foreløpig har de ikke dyttet meg ut i noe som jeg har opplevd som ubehagelig, slår han fast.

Blod på tann

Pocketboka med de mørke novellene henvender seg til den påskekrimelskende masse, og ifølge redaktør Tiger Garté kan den også komme til å slå bra an hos unge lesere.

– Nettopp med tanke på den unge leser har vi valgt å gi ut boka i pocketform og sørget for at den ikke koster mer enn et par halvlitere på byen, framholder mannen som også har æren for å ha oppdaget Meling Sele. Den nyslåtte forfatteren jobber nemlig som journalist i studentavisa i Trondheim og skulle intervjue forfatter og redaktør Garté for en artikkel i denne. Men samtalen dem imellom penset snart inn på Seles skriveinteresse, og da Garté noe senere fikk lese novellene hans var han ikke i tvil.

– Jeg forsto at dette var spennende litteratur og planene for en novellesamling begynte å ta form, forteller redaktøren.

Første steg mot publisering var imidlertid allerede tatt. Meling Sele har allerede fått flere av sine krimnoveller publisert i magasinet Vi menn.

– Det ga meg motivasjonen jeg trengte til å skrive videre. Jeg vet ikke om jeg ville satt av så mye tid til skrivingen dersom det ikke hadde vært for velviljen jeg ble møtt med her, så en stor takk til Vi menn, slår den unge forfatteren fast. Han studerer nemlig til daglig til sivilingeniør og han innrømmer at det har vært et hektisk år med all skrivingen i tillegg. Men nå har han fått «blod på tann».

– Jeg vil gjerne skrive mer, men vi får nå vente og se hvordan denne boken blir mottatt først. Jeg liker ikke å forskuttere noe, understreker han.

Inspirert av Roald Dahl

Hvordan får man et spesielt talent for det makabre? Meling Sele sier seg inspirert av Roald Dahls mørke novelleunivers.

– Ser dine medstudenter på deg med litt mer skepsis etter at det ble klart at du sysler med så pass makabre historier på kveldstid?

– He he, nei ikke akkurat. Mange av dem ble nok litt overrasket over at jeg skriver skjønnlitterært, det er et litt utypisk miljø for en forfatter å springe ut fra. Men mange synes jo det er gøy.

Om novellenes røde tråd eller fellesnevner sier han:

– Jeg skriver ofte om kyniske og egoistiske personer. Skruppelløse mennesker har alltid fascinert meg. Videre har jeg bevisst forsøkt å framstille det som skjer mest mulig realistisk. Selve historiens reisverk er jo reinspikka fiksjon, men jeg tapetserer og maler gjerne fram et miljø og omgivelser jeg kjenner, forteller forfatteren videre. Og legger til at han ofte forsøker å overraske leseren med en tvist mot slutten av fortellingen.

– Helt til slutt, i denne strømmen av påskelektyre som melder seg nå: Hvorfor skal vi velge akkurat dine noveller?

– Er du glad i gode røverhistorier så tror jeg nok du vil like fortellingene i «Likkisten». (ANB-NTB)

Artikkeltags