Morten Harket alene

Morten Harket har som vanlig mye på hjertet når han først snakker. Den nye plata kan han godt la være å si noe om. «Letter From Egypt» kommer 19. mai.

Morten Harket har som vanlig mye på hjertet når han først snakker. Den nye plata kan han godt la være å si noe om. «Letter From Egypt» kommer 19. mai. Foto:

Av
Artikkelen er over 10 år gammel

Morten Harket gir snart ut soloplate for første gang på 12 år.

DEL

Om to uker er det solokonserter med alle i A-ha. Og oppmerksomheten stopper ikke der.

13 år er gått siden «Wild Seed» solgte 160.000 eksemplar, og gjorde Morten Harket som soloartist like stor som A-ha. Den helnorske oppfølgeren «Vogts villa» fra 1997 regner han selv som en parentes. En internasjonal renessanse for gruppa i det nye århundret satte en stopper for videre framstøt alene.

– Jeg har vært i en jevn kreativ prosess. Jeg har ikke hatt noen plan, denne plata kunne ha kommet i 1998, men så ble det A-ha i stedet. «Letter From Egypt»er en naturlig oppfølger til «Wild Seed», med et grep av i dag, sier Harket til Dagsavisen.

– Det finnes ingen agenda for dette albumet. Jeg har søkt mot et uttrykk som både fungerer... det er feil å si overflatisk, men musikken skal være tilgjengelig uten at man nødvendigvis skal måtte fordype seg i den. Man skal også kunne gjøre dét om man trekkes dit. Hvis musikken bare er en farge på tilværelsen er det flott. Men den inviterer også til dypere dykk. Enhver personlig opplevelse med musikk er et møte med seg selv.

Solokonserter med A-ha

20. mai gjør A-ha den første av tre kvelder med solokonserter i Oslo. Med Londons Royal Albert Hall etterpå. Er det tilfeldig at dette skjer samtidig med utgivelsen av den nye plata?

– Ja, egentlig. Dette er prosesser som dukket opp samtidig. Det var Magne som kastet ideen i fanget på vår promotor i England. Han fikk umiddelbart så god respons at Magne måtte si, «hold an, de andre vet ikke om det ennå, de har sikkert ikke lyst». Dette er bare et stunt. Men det viser seg at de som har jobbet for dette har fingeren på pulsen, reaksjonene fra England har vært entydige, ikke bare fra publikum, men artister og bransjefolk sier også at dette er noe de skal få med seg.

Vanskelig eller krevende?

– Har dere lagt større planer for A-ha etter dette?

– Nå skal jeg ut med soloplate. Det er dette som fyller dagene mine. Jeg forsvant i arbeid med A-ha i åtte år fordi jeg ikke kjørte dobbelt. Men jeg ser veldig interessante signaler om ting som kommer.

– Hva tror du er forklaringen på denne fortsatte interessen for A-ha?

– Vi var mye mer enn et tenåringsband. De som var tenåringer da visste dette, og de er voksne nå. De har fått et mer sammensatt forhold til oss. Vi ble feiret som konfekt, som du kunne nyte i farten. Slik så vi ut også. Men musikken overlever, og har gitt oss over 25 års virksomhet så langt. (ANB)

Artikkeltags