Musikerhyllest til Olav H. Hauge

Kristin Helle-Valle, daglig leder for Hauge-Tveitt jubileet 08.

Kristin Helle-Valle, daglig leder for Hauge-Tveitt jubileet 08. Foto:

Artikkelen er over 10 år gammel

Olav H. Hauge feires med jubileum i år og hylles blant annet med sang og musikk fremført av en rekke norske artister som har satt toner til diktene hans.

DEL

– Dette er travle folk og vi har valgt på øverste hylle. Jeg håper de ulike artistene tar med seg det de har laget videre, sier lederen for jubileet, Kristin Helle-Valle.

Hun møter oss sammen med Tuva Syvertsen fra Valkyrien Allstars som synger Hauges dikt «Tåre, du tarv ikkje falla».

Andre som er med på plata, som har fått tittelen «For du skin ikkje for deg sjøl», inkluderer Bjørn Eidsvåg, Lars Bremnes, Thom Hell, Side Brok, Niko Valkeapää, Heidi Marie Vestrheim og Jan Eggum.

I vår tid

Helle-Valle gikk til prosjektleder og platas produsent Sigbjørn Nedland med ideen sin, og sa hun kunne tenkt seg å lage en plate som var mer i vår tid og noe man ikke tradisjonelt forbinder med Hauge.

– Det har vært så mye lesing av hans dikt med bakgrunnsjazz. Tekstene hans er så sterke at det hadde vært spennende å se om unge musikere i dag, som kanskje ikke har et så respektfullt forhold til Hauge, kunne gjøre noe mer ut av det, sier hun.

Å høre Side Broks rapversjon av diktet «Eg stend eg, seddu» eller Heidi Marie Vestrheims tolkning av «Kom ikkje med heile sanninga/Din veg», er ikke det man først forbinder med Hauge.

For Valkyrien Allstars sin frontkvinne Tuva Syvertsen var det også noe nytt.

– Vi valgte diktet selv. Jeg stilte med blanke ark. Det var det diktet som traff meg mest. Det som er så fascinerende med ham er at han bruker så få ord, sier hun entusiastisk.

Ga mersmak

Prosjektet ga Valkyrien Allstars mersmak og Syvertsen sier de har laget mer musikk til Hauge.

– Det kan godt være at det blir med på neste plate. Mye av musikken vår er tøff i trynet, og her går vi den andre veien og fokusere på tekst. Den er så sterk at du skal trå varsomt med virkemidler.

Helle-Valle legger til at artistene har gjort sitt eget utvalg.

– Vi stolte på at de er eksperter på sin egen kunst. Valkyriens versjon er både sår, rå, sterk og kraftfull og det er det jeg synes Hauge representerer.

Den samiske sangen til Valkaepää som tolker «Elvi burtanum fjorden» trekker hun også fram.

– Det er et helt nytt landskap. I det samiske hører jeg noe som virker riktig. Jeg tror Bodil Cappelen, enken etter Hauge, var veldig glad for at den kom på samisk. Nå kommer jo også flere av disse diktene på kinesisk, koreansk og hindi.

I helsetrøye

Coveret prydes av et brystbilde av Hauge i helsetrøye.

– Det er hverdagslig, men innenfor er det store ting som banker. Det er rent og sobert. Samtidig er det mye kraft i det, sier jubileumslederen.

Hun har også ansvaret for hundreårsjubileet til komponisten Geirr Tveitt som hadde sine slektsrøtter i nabobygda til Ulvik, Norheimsund.

– Vi har tatt Tveitt og Hauge sammen fordi de ble født på samme sted og samme år. De traff hverandre og respekterte hverandre og Tveitt tonesatte flere av Hauges dikt.

Syvertsen synes de to er svært forskjellig med ulik energi.

– Det er to sterke kunstnere som det er vanskelig å smelte sammen i én. Vi leter hele tiden etter tekster og gjerne noe som er litt kjent fra før. Det er fint når folk får oppleve et dikt de har lest på en ny måte. Jeg ble kjempeinspirert av dette prosjektet, sier hun.

Ville likt plata

Og Kristin Helle-Valle tror også Hauge ville likt plata.

– At det kommer unge mennesker til og gjør det til sitt, ville han likt.

Tuva Syvertsen mener det er helt nødvendig at nye generasjoner kommer til for at diktene skal leve videre.

– I folkemusikken er det naturlig at den utvikler seg og at ting nedarves. Jeg kunne helt fint gått gjennom livet mitt uten å oppdage Hauge, men det hadde vært krise.

Og det samsvarer godt med Kristin Helle-Valles håp for Hauges dikt i vår tid:

– Vi har valgt å ikke drive ikondyrking, men få det ut og nå nye grupper slik at folk får muligheten til å oppleve hvor sterkt og fint dette er. Det er ikke bare Ibsen vi har å skryte av. Dette er folkesjela vår. Du skal bare vite hvor mange som har Hauge på nattbordet sitt, fra gartnere til bedriftsledere. (ANB-NTB)

Artikkeltags