Når jordas undergang truer

Kristine Tofte debuterer med den todelte fantasyromanen "Song for Eirabu", der bind 1, "Slaget på Vigrid", slippes i disse dager. Foto: Paal Audestad

Kristine Tofte debuterer med den todelte fantasyromanen "Song for Eirabu", der bind 1, "Slaget på Vigrid", slippes i disse dager. Foto: Paal Audestad Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Den siste boken i Kristine Toftes fantasyserie om Eirabu er dyster, mørk og mer actionfylt enn den første.

DEL

«Vergene tre vil vike, gudeborna svike. Søstrene tre vil stå, for blod kan ein lite på». En spådom om verdens undergang fører til at de tre søstrene Ragna, Berghitte og Runa blir avlet fram, utstyrt med vilje og krefter de selv ikke vet om.

I det siste verset av songen om Eirabu kan tillit vise seg skrøpelig og dyrekjøpt, men blodsbånd kan man stole på.

– I den første boken dvelte jeg vet en del ting, det gjør jeg ikke nå. Denne gangen er tempoet satt opp, den er mørkere og mer skjebnetung, sier Kristine Tofte til NTB.

I slaget om Vigrid har tusener av menn mistet livet, og tilbake på slagmarken står femten år gamle Ragna med et sverd som har reddet kjæresten hennes fra døden. Men hvem har hun kjempet for, og hvem er fienden? «Song for Eirabu: Vargtid» tar opp tråden der den første boken sluttet.

– Målet mitt var å skrive en bedre bok enn den første, ved å bruke det jeg har lært. Det virker som jeg har fått det til, sier Tofte.

Radikalt nynorsk

Anmeldelsene i pressen har så langt latt vente på seg, men i bloggverdenen går alt mye raskere. «Den fortjener språkelskende lesere. Lesere som nyter glitrende setninger, både de korte og klare og de lange som må tolkes – og alt midt imellom», skriver bloggeren Lesehesten fra Sørlandet. Andre hadde sett for seg å bruke hele sommerferien på fantasyboken, men slukte den med en gang.

– Det er kjekt. På nettet får du raske tilbakemeldinger, folk sier akkurat det de mener. De får ikke betalt for å være hyggelige, sier Tofte.

41-åringen skriver på nynorsk og har strippet språket for moderne ord og uttrykk. Noen mener dette går på bekostning av leservennligheten.

– Jeg har fått masse kjeft fra korrekturleseren min for språket. Men jeg bruker faktisk radikal og moderne nynorsk. De gamle ordene gir nok likevel en følelse av at dette er veldig gammelt, sier hun.

Handlingen i Eirabu er satt til jernalderen i en verden før vår egen var skapt, det handler om norrøn mytologi, vakker natur, makt, kjærlighet og skjebnevalg. På mange måter en veldig norsk bok. Men de store episke fortellingen gjør den også unorsk.

– I Norge har vi kjørt oss inn på et spor. Enten skriver vi underholdning med et dårlig språk, eller historier med et dypt og nærgående godt språk. Det bør være mulig å gjøre begge deler, sier Tofte.

Gir ikke opp

Gode kritikker til tross, en stund så Kristine Tofte mørkt på det. I et innlegg på bloggen sin i januar skrev hun: «eg må nok sjå i auga at boksalget viser at boka ikkje hadde livets rett ... Det er rett og slett ein kommersiell og økonomisk fiasko av dimensjonar. Eg har feila, eg fekk ikkje til å skrive ein fantasybok for vaksne som kom ut til eit publikum».

Dette fikk fantasyentusiaster til å åpne lommebøkene sine. Lenge lå førsteboken i toppen av bestselgerlisten til nettbokhandelen Haugenbok. Hva tenker du om det i dag?

– Jeg tenker at det er gledelig å ta feil. Jeg skriver ikke for pengene. Men det er klart det er kjekkere å skrive for et publikum. Å skrive en bok nesten ingen liker, vil for meg være å feile, sier 41-åringen.

Sommeren skal Tofte bruke til å slappe av sammen med barna Halfdan (8) og Liva (11). Og til å stake ut veien videre.

– Jeg har to tålmodige og støttende barn. På kjøleskapet vårt har vi en plan som viser hva jeg har å gjøre. Dette fordi ungene skal se når jeg er opptatt, og når jeg er tilgjengelig. Sønnen spurte meg nylig: «Kan jeg gå i bassenget med deg i helgen, eller er det sånn deadlinehelg»?

Artikkeltags