Norsk Stalin-kunst fjernet i New York

Slik hadde kunstneren Lene Berg tenkt at det skulle se ut da hun ville henge opp sitt Stalin-prosjekt på Folketeaterbygningen på Youngstorget i Oslo. Prosjektet ble stanset.

Slik hadde kunstneren Lene Berg tenkt at det skulle se ut da hun ville henge opp sitt Stalin-prosjekt på Folketeaterbygningen på Youngstorget i Oslo. Prosjektet ble stanset. Foto:

Artikkelen er over 8 år gammel

Da kunstneren Lene Berg ville drapere Folketeaterbygningen i Oslo med et portrett av Josef Stalin, ble prosjektet stanset. I New York fikk det henge i to dager før det ble fjernet uten forvarsel.

DEL

– Utstillingen åpnet onsdag, og da var alt i sin skjønneste orden, men plutselig var alle de tre bildene tatt ned uten forvarsel, sier kunster Lene Berg til NTB.

Det er hennes omstridte verk «Stalin av Picasso, eller portrett av kvinne med bart» som nok en gang har vakt sterke reaksjoner. Hun var invitert av rektor ved Cooper Union-skolen i New York til å drapere skolebygningens fasade med et 19 meter høyt banner som avbilder Picassos kullstifttegning fra 1953 av diktatoren.

Sinte naboer

– Jeg har ikke fått noen forklaring eller noe forvarsel, så det eneste jeg har å forholde meg til er rykter. De vil ha det til at det har vært kraftige reaksjoner i nabolaget på utstillingen, sier Berg.

Lørdag var det meningen at kulturminister Trond Giske (Ap) og folk fra ambassaden skulle ta utstillingen i nærmere øyesyn. De fikk se fasaden, men gikk glipp av den ekstraordinære «pynten».

– Vi hadde en avtale kvart over ett lørdag, men da var ikke bildet der lenger, jeg aner ikke engang hvor banneret er. Verken kuratoren Sara Reisman eller skolen fikk noen beskjed om dette før det skjedde, sier Berg.

Giske: – Pussig

Kulturminister Trond Giske (Ap) reagerer på at utstillingens hovedverk ble fjernet etter først å ha hengt oppe i to dager.

– Ja, det var jo ganske hustrig da vi kom til utstillingen og hovedverket var borte, sier han.

– Det er ganske pussig at de først sier ja, og så velger å fjerne det uten at kunstneren selv får vite om det. Men vi kan ikke annet enn å respektere at de som bestemmer ikke vil ha Stalin på veggen. Vi hadde jo den samme diskusjonen i Norge, så det er ikke noe nytt at dette er kontroversielt, sier han.

– Fra konseptene

Heller ikke da hun skulle utsmykke fasaden til Folketeaterbygningen i Oslo i våres gikk alt etter planen, snarer tvert imot. Dagen før utstillingen satte Arbeiderpartiets mektige partisekretær, Martin Kolberg, foten ned og fikk stanset utstillingen før den i det hele tatt ble satt opp.

– For min del er det mest interessante at denne tegningen som Picasso laget i 1953 får folk så irriterte at de går helt fra konseptene, sier kunstneren.

Lene Berg vet ikke hvem som har fått den samme utstillingen fjernet fra Unions Foundation Building i New York. (ANB-NTB)

Artikkeltags