NRK satser på «Kodenavn Hunter»

Artikkelen er over 11 år gammel

En tilsynelatende rutinepreget fangetransport fra Østfold fengsel som går utrolig galt danner opptakten til NRK Dramas store nye krimseriesatsing.

DEL

«Kodenavn Hunter» har fjernsynspremiere torsdag kveld. I seks episoder fremover skal vi følge skuespillere som Mads Ousdal, Ane Dahl Torp, Kristoffer Joner og Jan Sælid inn i et internasjonalt kriminelt nettverk som bringer handlingen ut av landet og til Spania, Sverige og Danmark.

Filmens regissør og manusforfatter, Jarl Emsell Larsen, er opptatt av at det skal være troverdig.

– De kriminelle er i arbeid hele tiden. Da jeg skrev frigjøringsscenen i den første episoden, trodde jeg at jeg tok veldig i. Fjorten dager etter at jeg leverte den, kom NOKAS-ranet, sier han til NTB i salen på Frogner kino rett etter at den har vært fylt til randen av skuespillere og filmstab som fikk se den HD-produserte serien på kinolerret.

At NRK legger vekt på produksjonen er det ikke tvil om. Førpremieren ble etterfulgt av en serie blomsteroverrekkelser av NRK-sjef John G. Bernander.

«Hunter 2»

Jarl Emsell Larsen er mannen bak TV-serien «Svarte penger, hvite løgner» som han fikk Rivertonprisen for i 2004 sammen med Ulf Breistrand.

Nå har han gjort jobben selv, og NRK må ha likt resultatet. Det blir nemlig en «Hunter 2» med nye seks episoder om politiets spesialetterforskningsgruppe à la Catch, hver til en prislapp av rundt 5 millioner kroner. Det tilsier en samlet sum på rundt 60 millioner kroner for 12 episoder. Serien vil også bli gitt ut på DVD.

– Jeg begynner opptakene av «Hunter 2» i mai. Den har jeg holdt på med det siste året parallelt med etterarbeidet av denne første sesongen. Det var ikke planlagt på forhånd. Egentlig skulle det bli en avsluttende serie, men det var et ønske fra NRK å lage mer. Jeg fikk et tilbud jeg ikke kunne si nei til, sier han og smiler.

Jarl Emsell Larsen er opptatt av å underholde, det er tross alt en dramaproduksjon, men han har mer på hjertet enn bare det.

– Vi har et dilemma i dag som går på rettssikkerhet og trygghet. Den nye loven om vitnebeskyttelse tilsier at du kan vitne anonymt og få ny identitet, men det er jo en straff i seg selv bare fordi man har vært vitne til en kriminell handling. Det synes jeg er viktig å diskutere, sier han.

Ousdals action

Sesong 2 fortsetter ikke der sesong 1 slutter, Hunter-gruppa skal løse en ny sak. Men det blir stort sett med det samme skuespillerteamet. En av dem er Bjørn (Mads Ousdal), en dyktig etterforsker i Oslo-politiet.

– Jeg likte først og fremst manuset til Jarl. Selv om alle har et ønske om å spille bad guy fordi man er så snill ellers, så er det nok å ta tak i med min karakter. Han er en familiemann som ikke får det helt til.

Selv om Ousdal ikke får kjørt sprek rød italiensk motorsykkel som Ane Dahl Torp, er han fornøyd med eget actionnivå.

– Jeg får da skutt litt. Det skjer mye etter hvert, særlig i den siste episoden. Skulle gjerne ha kjørt litt mer bil, men det var heftig å være med på den første krasjen. Det nærmeste jeg har vært actionfilm før dette var som VIP-sjåfør i Forsvaret.

Også Ousdal peker på realismen i serien.

– Senest i dag satte politiet ned STOP-gruppa mot trafficking og hallikvirksomhet. Serien er veldig i tiden og har et politisk budskap. Det er spennende å jobbe med Jarl som mener så mye om dette. Det er ingen tilfeldigheter hos ham, sier skuespilleren som legger til at han for tiden er huket på «The Sopranos».

I rullestol

Både Ane Dahl Torp, seriens norsk-svenske bartender Gisela, og Jan Sælid, som spiller Dan Wester og leder Hunter-gruppa fra rullestol, var med i «Svarte penger, hvite løgner».

– Jeg hadde en rullestolbruker med meg under innspillingen som forklarte meg hvordan jeg skulle få det til å se troverdig ut. Jeg vendte meg fort til å sitte i den. Det passer godt til rollen. Min karakter er analytiker og bruker hodet mye, sier Jan Sælid som denne gangen altså spiller en «snill» karakter og ikke som i «Svarte penger...» der han var skurken Joakim.

Mads Ousdal blir dermed nykommer i krimgjengen, men han og Sælid spilte mye mot hverandre da de gikk i samme klasse på Statens teaterhøgskole.

Og nå kan vi se dem sammen igjen i kampen mot internasjonal kriminalitet i 12 episoder av NRK Dramas krimsatsing «Kodenavn Hunter». (ANB-NTB)

Artikkeltags