NRK slipper til «Ola Nordmann»

Plumbo med vokalist Lars Erik Blokkhus får stille i MGP.

Plumbo med vokalist Lars Erik Blokkhus får stille i MGP. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

«Mokkamann» ser ut til å være et avsluttet kapittel. Plumbo er tilgitt av NRK for Spellemann-uttalelsen og får stille i Melodi Grand Prix.

DEL

Etter et møte mandag morgen med Dinamo, som produserer delfinalene i Melodi Grand Prix, stilte leder for NRKs underholdningsavdeling Charlo Halvorsen i Nitimen.

– Plumbo har lagt seg flate på en så troverdig måte at vi har bestemt at de skal få delta i MGP som planlagt, sa Halvorsen.

Tshawe Baqwa og Yosef Wolde-Mariam i Madcon delte ut prisen for årets hit til nettopp Plumbo for låten «Møkkamann» lørdag kveld. Men da Plumbo-medlemmene skulle opp på scenen for å motta prisen, vitset vokalist Lars Erik Blokkhus om at da han så de to, burde låten fått navnet «Mokkamann».

Dette utløste en storm av reaksjoner – og motreaksjoner. Publikum begynte med å bue Vestfold-bandet av scenen, mens Madcon-gutta først oppfattet situasjonen noe seinere. Til gjengjeld smelte Tshawe kraftig tilbake etter showet og kalte Blokkhus for «fittehøl». Det flommet av øl over hodet på vitsemakeren og av kommentarer på Twitter og Facebook fra politikere, artister og folk flest. Det ble en debatt om både rasisme og kjønnsdiskriminering, som endte med at de impliserte unnskyldte seg overfor hverandre og la seg flate etter tur.

NRK bestemte likevel at de måtte revurdere bandets deltakelse i melodikonkurransen.

– Vi er ikke interessert i å gjøre noe overilt. Derfor skal produsenter og ledelsen ha et møte der vi skal gå gjennom alle fakta, sa MGP-prosjektleder Stian Malme søndag ettermiddag.

Typisk nordmann

Konklusjonen ble altså at flatleggingen var troverdig, og at bandet dermed får opptre med den bebudede låte «Ola Nordmann». Låten handler ifølge bandet om en typisk nordmann, og hvordan han er på godt og vondt: «Sving ditt glass, gamle venn, Ola Nordmann», lyder refrenget i en av bandets mer pyntelige viser.

Plumbo er kjent for å skape «liv» på fest med rølpepop og drikkeviser med til dels svært grove tekster. Bandet, som består av Lars Erik Blokkhus, Tommy Elstad, Hasse Rønningen og Glenn Hauger, har holdt på i 14 år og er blant Norges mest turnerende.

– Nå gleder jeg meg som et lite barn til å gå på scenen og framføre låten, og jeg vet at det er mange som støtter oss, sier Hauger til Tønsbergs Blad.

Delfinalen går i Arena Larvik lørdag 28. januar.

– Vi skal kjempe mot flotte artister, men vi får lene oss på fansen. Vi skal veie våre ord på scenen i Larvik. Og festen etterpå skal vi ikke tape, sier Hauger. (ANB-NTB)

Artikkeltags