Ny direktør for festspillene

Anders Beyer er ny direktør for festspillene i Bergen. Her med styreleder Åse Kleveland ved sin side.

Anders Beyer er ny direktør for festspillene i Bergen. Her med styreleder Åse Kleveland ved sin side. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Styreleder Åse Kleveland avslørte tirsdag at den nye direktøren for Festspillene i Bergen er danske Anders Beyer.

DEL

På en pressekonferanse i Grieghallen klokken 13 tirsdag ble det klart at Anders Beyer (53) tar over sjefsstolen etter Per Boye Hansen 1. august.

– Festspillene i Bergen er for meg den mest interessante kulturfestivalen i Norden fordi den samler kulturarv, folkefest og moderne eksperimenter under samme hatt, sier Beyer, som var kunstnerisk rådgiver for festspilldirektør Per Boye Hansen fra 2006-2008.

Beyer har arbeidet med kunst- og kulturformidling fra en rekke sentrale posisjoner i dansk, nordisk og internasjonal sammenheng.

Det var 13 søkere til stillingen som festspilldirektør.

- Gleder seg

Stillingen er en av de største og viktigste kulturstillingene i Norge, og australske, engelske, svenske og italienske kulturledere meldte sin interesse. Blant dem var Anne Randine Øverby og Espen Selvik.

Den nye direktøren gleder seg til samarbeid med det lokale kulturliv.

- Det er viktig at dette ikke er noen enmannsforestilling. Det skal foregå i dialog med de kreative krefter her i byen, sier Anders Beyer. Tirsdag ble den 53 år gamle dansken presentert som den nye direktøren for Festspillene i Bergen.

- Oppfyller kravene

- Interessen for hvem som skulle få stillingen har vært enorm, sa styreleder i Festspillene, Åse Kleveland som introduserte den nye direktøren.

Hun fortalte at det har vært en krevende prosess som begynte sist sommer og som har involvert to styrer.

- Ser vi på kravene som ble stilt, kan en blekne av mindre. Listen er veldig lang. Men jeg er glad for å kunne presentere en direktør som jeg er overbevist om at vil oppfylle de høye kravene, sa Kleveland.

Bred bakgrunn

Hun sier at Beyer har en meget bred musikalsk kompetanse innenfor flere musikkarter.

- Han har holdt på med musikk hele livet, han har bygget opp Københavns operafestival til å bli et eventyr av mangfold og musikalitet. Han har en sterk nordisk profil og han har vært engasjert i prosjekter der musikk er blitt brukt i fredsbyggende arbeid.

Kleveland minnet også om at Beyer har vært rådgiver for avtroppende festspilldirektør Per Boye Hansen i to år.

Beyer kommer nå fra stillingen som sjef for Athelas Sinfonietta Copenhagen som arrangerer samtidsmusikkfestivaler. Operafestivalen han startet i København i 2009 er blitt en suksess med 25.000 besøkende siste året.

Drøfte rammer

Beyer karakteriserer Festspillene i Bergen som Nordens mest interessante kulturfestival. Han flytter til Bergen i mars og begynner planleggingen av neste års festspill. Han skal samarbeide med Per Boye Hansen som slutter som festspilldirektør 1. august.

- Det blir kort tid til planlegging. Det første vi må gjøre nå, er å sette oss ned og stille noen grunnleggende spørsmål om hvilke rammer vi vil ha. Når vi har diskutert det grunnleggende, er det lettere å putte innhold inn i det, sier Beyer. Han synes det er for tidlig å gå ut med konkrete programplaner, men legger vekt på at han vil ha god kontakt med kulturlivet i byen.

- Byens festival

- Jeg vil lytte til stemmer i byen, de visjoner og drømmer bergensere går rundt med. Derfor flytter jeg hit for å sense den stemning og den rytme som byen har, sier Beyer.

Han er opptatt av at Festspillene ikke skal ha publikumsoppslutning som eneste målestokk på suksess.

- Det skal også være plass til utviklingsprosjekter. og smale prosjekter. Men det er en bred kulturfestival, derfor er ambisjonene at det skal være hele Bergens festival.

Artikkeltags