Ny vår med Weathervane

Paul Waaktaar-Savoy (t.v.) tar med seg den amerikanske vennen Jimmy Gnecco inn i sitt nye prosjekt kalt Weathervane, som også er tittelen på første låt - som blir å høre i filmen "Hodejegerne".

Paul Waaktaar-Savoy (t.v.) tar med seg den amerikanske vennen Jimmy Gnecco inn i sitt nye prosjekt kalt Weathervane, som også er tittelen på første låt - som blir å høre i filmen "Hodejegerne". Foto:

Artikkelen er over 7 år gammel

– Jeg ville prøve noe helt nytt etter a-ha. Og sammen med Jimmy fant jeg den samme lettheten som da vi startet Savoy, sier Paul Waaktaar-Savoy.

DEL

Sammen utgjør de Weathervane, som også er navnet på deres første singel – som altså er å høre i snart premiereklare «Hodejegerne», for dem som ikke fikk med seg duoens opptreden under Amanda-showet på TV.

– Først var det låtnavnet, og så likte vi det. Men det er litt country og western å ha samme navn som første låten din, smiler Paul.

Han og Jimmy, som heter Gnecco til etternavn og er en særs habil sanger og låtskriver på egen hånd, møttes allerede i 1996. Men ting tar tid for musikere iblant, så det var først nå at samarbeidet begynner å ta form.

Foreløpig er det bare én låt, skrevet av Paul, og Amanda-prisutdelingen var første gang de sto på en scene sammen som Weathervane.

– Da tenkte jeg «dette blir det gøy å turnere med», så det blir nok festivaler til neste år. Albumet kommer kanskje rundt juletider, og så slipper vi én og én sang underveis for å vise dem frem, sier Paul.

– Springtime in Paris

Utenpå er de ulike: Den gråkledde og diskré Paul (49) – og den svartkledde, svarthårete, tatoverte østkystmusikeren (37). Men de hevder de er «skåret av samme stykke».

– Vi kommer fra samme sted, vi er så like. Begge tenker vi både pop og det mørke, jeg liker å ha den spensten i musikken jeg lager. Ja, noen ganger skjer det noe spesielt når to svært ulike personligheter møtes og det blir en kamp, der motsetningene bringer frem noe spennende. Men det samme kan også skje når noen møtes som har samme mål, sier Jimmy Gnecco.

– Du har kanskje hatt nok av motsetninger, spør vi Paul Waaktaar-Savoy, siden de indre motsetningene i a-ha er vel kjente. Han bare ler uten å kommentere det.

– For Weathervane er det intet press, ingen planer. Det er som å nullstille seg, og starte på nytt. En ny vår – springtime in Paris! Jeg har vært der før, og gjenkjenner følelsen, sier Paul blidt og fornøyd.

– Jeg kan bli popfyren

Om innspillingen av singelen «Weathervane» forteller Paul at han skrev låten etter å ha fått manus til «Hodejegerne» av regissør Morten Tyldum, som han møtte på turnéavslutningsfesten til a-ha.

– Filmen hadde et tema, en spenning, som var en perfekt match.

For Weathervane har mørket i seg, det mørket som VG i sin anmeldelse av singelen påpekte var «grandiost trist» og «knugende». Paul ler litt og sier at i a-ha-tiden måtte han «mørke alt».

– Det kule med Jimmy er at også han dras mot det mørke og tungsindige. Derfor kan jeg bli popfyren, og det får jeg et kick av!

Lett gikk det også å spille inn låten. Jimmy møtte opp hjemme hos Paul og satte i gang.

– Det føltes så lett. Det var ikke å kjøre den gjennom kvernen om og om igjen, ti ganger på samme ting, sier Paul – et hint til «gamle dager» med a-ha.

Tok 15 år

Paul Waaktaar-Savoy har ikke lagt bandet Savoy på hyllen og sier det nok etter hvert vil komme et nytt album. Men fru Lauren er travelt opptatt med film, og er også den som har laget musikkvideoen til «Weathervane»-singelen.

– Filmen er solgt til så mange land at det bare er opp til oss når det gjelder hvor vi kan nå, sier han.

Jimmy Gnecco ser fornøyd ut, for han er den dyktige låtskriveren og musikeren, både solo og med bandet Ours, som aldri helt har klatret opp. Til tross for at selveste Rick Rubin produserte forrige album.

På spørsmål bekrefter Jimmy leende at jo da, han brukte å gjøre en cover av «Take On Me» akustisk på konserter i gamle dager.

– Jeg likte å gjøre noe uventet, og ville vise at det er en flott sang.

For New Jersey-karen har nemlig vært a-ha-fan livet gjennom, og sier det var helt «surrealistisk» å få varme opp for a-ha på deler av avskjedsturneen i fjor.

Paul rister litt på hodet og ler, kanskje av seg selv.

– Det er ikke før for et år siden at jeg oppdaget at han var fan! (ANB-NTB)

Artikkeltags