Nye detektivhelter

Det går dramatisk for seg i det nye norske barne- og ungdomsdramaet «Trio - Odins gull», som har premiere på NRK Super 4. januar. Her finner de tre unge heltene sitt første lik.

Det går dramatisk for seg i det nye norske barne- og ungdomsdramaet «Trio - Odins gull», som har premiere på NRK Super 4. januar. Her finner de tre unge heltene sitt første lik. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Allerede før første sesong av NRKs store dramasatsing for de unge har premiere rett over nyttår, er planene klare for innspillingen av sesong to.

DEL

Den starter 10. mars, og kanskje blir det en tredje runde med «Trio» også. Iallfall er størstedelen av finansieringen klar.

– Vi har sikret oss disse barna i flere år, ler produsent Rune H. Trondsen i produksjonsselskapet Nordic Stories. «Disse barna» er trioen som danner selve kjernen i det som beskrives som «Bobseybarna møter C.S.I.»:

Nora, Lars og Simen spilles av Naomi Hasselberg Thorsrud (11), Oskar Lindquist (12) og Bjørnar Lysfoss Hagesveen (13).

Hun er den tøffe og hardtslående byjenta som flytter til bygda, der hun blir venn med Bjørnars rollekarakter Lars, som sitter i rullestol og er et datavidunder, og hans viltre kompis Simen, spilt av Oskar.

I første runde, som har premiere 4. januar, er det «Odins gull» de jakter på. Nærmere bestemt en forsvunnet vikingskatt, som også andre – og skumlere – folk er på jakt etter.

Trekløveret leter i nærmiljøet, som er Skjåk i Gudbrandsdalen. For ikke bare var lokalsamfunnet svært så positive overfor filmteamet: Selskapet bak håper også at serien skal kunne «gå hjem internasjonalt», som Trondsen sier, med flotte actionscener fra fjellheimen. For action blir det – i fullt monn. I hver eneste episode er det også litt «hverdagskrim» som skal løses, i tillegg til det å lete etter vikinggullet.

– Er dette «Broen» for barn, regissør Atle Knudsen?

– Krim for barn må tas på alvor, men det er vel heller vi voksne som selv ble inspirert til å lage en form som både treffer barna og de voksne, slik også «Svingen» gjorde, sier Knudsen, som i tillegg til «Svingen»-seriene sto for «ORPS» og «Vaffelhjerte».

Selv om ungdommene finner både lik og er på skumle oppdagelsesferder, passet Knudsen på ikke å gjøre det for skummelt.

– Bare «nok» skummelt! Liket finner de i dagslys, vi kunne gjort det mye uhyggeligere, sier Knudsen med glimt i øyet.

Søndag fikk alle de unge skuespillerne og familiene deres se alle ti episoder i strekk. Hvordan det var å se seg selv i en storserie som denne?

– Det føltes rart, sier Naomi.

– Det er som å se en annen enn meg selv, mener Oskar, mens Bjørnar gliser og gjerne innrømmer: – Jeg synes det var gøy.

Ungdommene ble plukket ut etter solide auditionrunder, der regissøren lette etter noen som dukket opp og «ble» rollekarakteren sin.

– De skal passe til rollen, og kanskje ser du også en indre innlevelse hos dem som de ikke er klar over selv, sier Atle Knudsen og forteller om hvordan han kjørte en dramaskole med dem i forkant av innspillingen.

Men hva synes de tre skuespillerdebutantene om sine respektive rollekarakterer, skapt av voksne?

– Jeg har nesten ikke noe til felles med Nora! Hun er veldig aggressiv, selv om hun også føler for å hjelpe andre. Jeg måtte lære å slå, og å bokse, sier Naomi.

– Simen er veldig korttenkt, sier Oskar, mens Bjørnar – som måtte lære seg å kjøre rullestol for rollen – mener han har lite til felles med Lars, som i serien er en eksperthacker med en utstyrspark norsk politi ville vært misunnelig på:

– Jo, vi er begge interessert i data. Lars er kul, han klarer det meste.

Innspillingen beskriver de som gøy, med ett unntak.

– Den siste scenen var vanskeligst. Det var litt rart, og så sto 30 mennesker og så på meg. Det var flaut, sier Naomi om sluttscenen, mens Bjørnar og Oskar bare ler og regissør Atle sier at «det gikk jo greit».

– Aha, du måtte kysse en av guttene?

– Ja!!!

Flere eventyr venter under neste runde med «Trio»-innspilling. Der er det jakten på Norges digitale gull, som naturligvis er lagret i fjellet i Skjåk, som opptar NRK Supers nye heltetrio. (ANB-NTB)

Artikkeltags