Øyaåpneren Lerche

Fredag 7. september slippes Sondre Lerches aller første livealbum «Bootlegs», i tillegg til ny single og hans fire første album på vinyl. Musikeren turnerer i USA utover høsten, og i dag gjester han Øya i Oslo.

Fredag 7. september slippes Sondre Lerches aller første livealbum «Bootlegs», i tillegg til ny single og hans fire første album på vinyl. Musikeren turnerer i USA utover høsten, og i dag gjester han Øya i Oslo. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Sondre Lerche har spilt på Øya i allslags vær – inklusive haglstorm som stoppet konserten. I dag åpner han ballet i Middelalderparken.

DEL

– Det er en ære, sier Lerche, som dermed runder av en solid festivalsommer med å spille onsdagens åpningskonsert. Han beskriver festivalen som «et naturlig samlingspunkt» for de beste bandene fra hans to verdener, som er Bergen og Brooklyn i New York, der han bor nå.

– Men jeg gleder meg også til Lars! sier han om rapperfetteren med etternavn Vaular. Og hinter om at det kan tenkes at det blir «en utveksling» i gjesteopptredener.

For ellers er lite planlagt når det kommer til Sondre Lerches sceneshow, får NTB vite. Der er det knapt en setliste.

– Konserter er frisonen min. Der tar jeg alt arbeidet jeg har lagt i låtene og river det i fillebiter. Jeg liker å tyne låtene, strekke dem, og gjøre det improvisert og spontant. Live handler om her og nå, og jeg vil det skal være forskjellig for hver kveld.

Sondre Lerche røper at han ikke klarer å slippe seg løs dersom han vet at konserten går i opptak.

– Det forandrer alt; det både ødelegger konserten, og etterpå liker jeg ikke det jeg hører.

Derfor måtte det en slu lydtekniker til for at pophelten skulle kunne komme med sin første liveskive, rett og slett kalt «Bootleg». Lydmannen trykket på recordknappen da Lerche spilte på Hulen i Bergen tidligere i år – 11 år etter releasekonserten for det spellemannsvinnende debutalbumet «Faces Down».

Resultatet ble det Sondre selv kaller «rått og primitivt».

– Det var bare to spor, noe som gjorde at det ikke kunne mikses eller manipuleres. Akkurat som i virkeligheten synger jeg surt på én låt. Men opptakene var befriende, det er slik det skjer.

Låtene stammer fra nær alle utgivelsene minus «Duper Sessions» fra 2006.

– Det er gøy å gå tilbake og gi de eldre låtene ny energi. Jeg liker mange av de gamle låtene godt, og kan kjenne meg igjen og forstå hvor jeg ville. Man må respektere det man har gjort. Det er et stykke arbeid, sier han og utdyper:

– Hver eneste dag – også i dag – hvor jeg prøver å skrive låter, tenker jeg «blir dette bra nok». Jeg tviler. Det er derfor jeg er stolt av platene etterpå. Det føles som en ordentlig jobb, dette, selv om det er en rar jobb! For det er rart å være i dialog med så mange mennesker, om noe så personlig og intimt, uten å vite det.

Liveutgivelsen «Bootleg» slippes 7. september, samme dag som også hans første fire skiver kommer på vinyl med masse bonusmateriale, og singelen «It's Never Meant to Be». Pluss på med at han denne høsten også gir ut sangbok med låter fra de første fire platene, så har Sondre Lerche gjort mye ut av seg i et år som også inkluderer «The Voice»-opptredener på TV og en gedigen sommerturné.

Ikke rart han vender tilbake til USA etter Øya. Der venter en turné i september på ham – med start i New York på 30-årsdagen hans. Men allerede måneden etter står Norge for tur igjen, med det som blir hans mest omfattende norgesturné noensinne.

Kanskje er det fordi det er lettere å være Sondre Lerche i fedrelandet i dag? Som han selv sier det:

– Jeg har brukt ti år på å jobbe meg fra å være pophåpet som skulle angå alle, til det stedet jeg er nå, der forventningene står i samsvar med det jeg leverer. Endelig er det balanse. Jeg kunne ikke være allemannseie, og USA ble et fristed: Der er jeg en nisjeartist, og det var befriende.

Skal han oppsummere, sier han at alle drømmene hans gikk i oppfyllelse i de årene han var «det unge pophåpet».

– Jeg nådde ut, jeg ble hausset opp. Det var det jeg ville, og det føltes naturlig ut da. I dag tar jeg ikke ting for gitt lenger, alt forandrer seg. (ANB-NTB)

Artikkeltags