Peiskos starter TV-året

Stein Winge, Victoria Winge, Anders Baasmo Christiansen, Anders Danielsen Lie og Tone Danielsen har de viktigste rollene i NRKs nye dramasaerie Koselig med peis.

Stein Winge, Victoria Winge, Anders Baasmo Christiansen, Anders Danielsen Lie og Tone Danielsen har de viktigste rollene i NRKs nye dramasaerie Koselig med peis. Foto:

Artikkelen er over 7 år gammel

Det er duket for tragikomikk om en dysfunksjonell familie når dramaserien «Koselig med peis» har premiere første mandag i det nye året.

DEL

Et stjernelag med skuespillere, deriblant to foreldre som spiller mot barna sine, skal gestalte den splittede familien i en norsk småby. Karakterdramaet beskriver hvordan de famlende prøver å nærme seg hverandre igjen, og består av seks nær timelange episoder som sendes på NRK.

Serieskaper Thomas Seeberg Torjussen, som både har skrevet manus og er medregissør, sier til NTB at han har latt seg inspirere av Hollywood – og HBO.

– Jeg har alltid likt amerikanske TV-serier, særlig de fra HBO, sier han.

35 millioner kroner

«Koselig med peis» sies å ha strukturelle likheter med «Sopranos» og «Six Feet Under», og er resultatet av Seeberg Torjussens 11 dager lange og intense opphold i Hollywood, der han på stipend fikk følge noen av de ledende amerikanske serieskaperne i arbeid.

– Jeg hadde et ønske om å bryte med den historiedrevne måten vi skrev på da jeg gikk på Filmskolen, og begynte med karakterene. Jeg fant frem til Georg, som etter hvert ble til to brødre – der karaktertrekkene ble polarisert, forteller han.

Thomas Seeberg Torjussen sier han fikk med seg «en gjeng» fra Filmskolen og prøvde å lage noe de ville se selv.

– Vi ville ikke gjøre det bredt, men heller være ærlige. Vi er jo ikke så unike, så vi regner med at flere vil like det samme som oss, småler han litt.

Og gjengen hans fikk både tillit, penger – nærmere bestemt 35 millioner kroner fra NRK, Norsk filminstitutt og Nordisk Film & TV Fond – og det han beskriver som «fred til å lage det vi ville».

Ikke bli som far

Dermed får seerne straks stifte bekjentskap med 36 år gamle Georg, spilt av Anders Baasmo Christiansen, som tror han skal bli pappa, samtidig som han må flytte inn og bli verge for sin egen far.

Av frykt for at han skal lukke seg inne og bli et mysterium som faren, skriver Georg brev til sitt ufødte barn – og fungerer dermed som en slags forteller i serien.

Georgs paranoide eneboer av en far spilles av Stein Winge, mens søsteren spilles av Victoria Winge – som altså er Steins datter i virkeligheten. Georgs lillebror Terje spilles av Anders Danielsen Lie, mens moren spilles av Tone Danielsen – mor til sistnevnte Anders.

Mens serien ytre sett handler om en verpesyk mann som frykter for sin forstand, handler det litt dypere om frykten for å bli som sine foreldre.

– Selv om karakterene er noe mer ekstreme, håper vi på at de er gjenkjennbare, sier Seeberg Torjussen som er klar på én ting:

– Dette skal være tragikomisk, men aldri sorgmuntert!

– Flaks at de ligner!

Serieskaperen er svært godt fornøyd med skuespillerne han har fått med seg på laget til TV-serien, som ble produsert av Tordenfilm for NRK.

– At det ble familiekonstellasjoner blant dem var ikke villet, det bare ble sånn. Men jeg ser det har en virkning. Den største flaksen er at Anders Baasmo Christiansen faktisk ligner litt på Stein Winge!

Handlingen ble lagt til en udefinert norsk småby, beskrevet som «en slik som alle kommer fra, og alle skal tilbake til i julen».

I andre roller sees Kristin Kajander, Ellen Horn, Lena Kristin Ellingsen, Michalis Koutsogiannakis, Heidi Goldmann, Anna Bache-Wiig, Jon Skolmen og Bjørn Sundquist.

Tidligere har Thomas Seeberg Torjussen vært med på å skrive manus til filmer som blant annet «Sønner» og «Den siste revejakta». Nå regidebuterer han – riktignok for en TV-produksjon – sammen med medregissørene Daniel Voldheim, som også er fotograf, og Anne Sewitsky.

– Skillet mellom film og TV blir bare merkelig. Vi hadde med oss mest folk fra filmbransjen og skjøt det på film. Men når vi viser det på fjernsyn, har vi ti ganger så mange seere automatisk, sier Seeberg Torjussen. (ANB-NTB)

Artikkeltags