Poetisk observasjon av kollektiv

Ingrid Furre har skrevet diktsamlingen "Kollektivet" Det handler om å prøve å komme nærmere noe som er sant.

Ingrid Furre har skrevet diktsamlingen "Kollektivet" Det handler om å prøve å komme nærmere noe som er sant. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Mye kan skje når man blir tvunget til å bo i kollektiv. Det er Ingrid Furre et eksempel på.

DEL

I den ferske diktsamlingen «Kollektivet» flytter Ingrid Furre inn i organiseringen av et hus. Hun går gjennom bygningen, rom for rom, kjenner på tingene, ligger i sengene, smaker på maten og samtaler med beboerne. «Pusser tennene, barberer seg, greier seg».

– Menneskene i huset forsøker å organisere seg og tingene de omgir seg med, på en best mulig måte, sier Furre til NTB.

Diktsamlingen handler om å komme nærmere noe som er sant. Om tingene, om menneskene, og det å arbeide seg lenger og lenger inn i ingenting.

– Av praktiske og økonomiske årsaker har jeg selv blitt tvunget til å bo i kollektiv. Jeg skriver boken som en reaksjon på det. Men det betyr ikke at jeg dermed er negativ til kollektivet, sier Furre.

Reportasjepreg

Diktsamlingen er skrevet med et visst reportasjepreg. Flere steder i boken får vi lese intervjuer med beboerne i huset. Hvorfor har du valgt denne framgangsmåten?

– Det kom fra et ønske om å undersøke noe som både er intuitivt og systematisk. Derfor består boken både av dikt og en form for reportasje. Jeg går igjennom huset systematisk, sier Furre.

Forfatteren har selv erfaring fra å bo i mange forskjellige kollektiv.

– Jeg tenker at alt stammer fra hva jeg oppfatter som virkelig. Men boken er mer et møte med mennesker og kulturer jeg er en del av, enn en form for diktning eller historie fra virkeligheten, sier hun.

Ingrid Furre ser på kollektivet som en modell for ulike måter å organisere livet på.

– Jeg synes det er interessant med grupper, uten en bestemt enighet og overbevisning, som fra ulike perspektivet leter etter svar sammen.

Organisering

– Hva håper du å oppnå med boken?

– Det er jeg ikke sikker på. I utgangspunktet ville jeg undersøke, lære noe. Men nå som den er publisert håper jeg den kan være med å vise et mer komplekst bilde av virkeligheten enn det leseren hadde før de leste boken, sier Furre.

Stavangerdikteren forteller at hun henter inspirasjon i låten «Come Closer» av Bapphi Lahiri.

– Den gir meg lyst til å arbeide. Jeg får også inspirasjon av å se intervjuer med koreografer og kunstnere som snakker om organisering av ulike prosjekt. Jeg leser også mye og lærer meg språk, sier hun.

Om det kommer flere bøker?

– Jeg kommer til å fortsette med tekst, men vi får se om det blir flere bøker av det. (ANB-NTB)

Artikkeltags