– Pussig opplevelse

 Dronning Sonja presenterte en utstilling på Henie Onstad Kunstsenter torsdag formiddag. Utstillingen består blant annet av hennes egen private samling, bilder hun selv har lagd og seks bilder som Andy Warhol har laget av dronningen

Dronning Sonja presenterte en utstilling på Henie Onstad Kunstsenter torsdag formiddag. Utstillingen består blant annet av hennes egen private samling, bilder hun selv har lagd og seks bilder som Andy Warhol har laget av dronningen Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Andy Warhols seks portretter av dronning Sonja skal for første gang vises samlet i Norge. Modellen husker godt møtet med den eksentriske kunstneren i 1982.

DEL

Sammen med dronningens egne grafiske trykk og en stor del av hennes egen kunstsamling, utgjør Warhol-bildene utstillingen «Landskap og Rom» på Henie Onstad Kunstsenter på Høvik i Bærum til utpå høsten.

For 30 år siden var daværende kronprinsesse Sonja i New York, hvor hun oppsøkte Warhols berømte atelier The Factory.

– Det var en ganske pussig opplevelse. Vi måtte vente en god stund på å komme inn, akkurat som det var en audiens. Men han hadde en mengde duppeditter vi kunne titte på, så ventetiden føltes ikke så lang, forteller dronningen.

Trut

På et tidspunkt ble det foreslått at Warhol skulle lage et portrett av Sonja.

– Da måtte jeg ut og tenke meg om en stund. Det gjaldt den økonomiske situasjonen, avslører hun. Men det gikk i orden, og dermed var det bare å gi seg kunstneren i vold. Etter en tur i sminkestolen var alle linjer hvisket ut av hvit kalk, og munnen farget sterkt rød. Så startet fotograferingen.

Den eksentriske New York-kunstneren tok 29 polaroidbilder av Sonja, delvis sidevendt, og med perleøredobben godt synlig, nesten som hos piken på det berømte bildet av Johannes Vermeer mange hundre år tidligere. Ett av fotoene dannet grunnlaget for silketrykkene som ble del av serien «Celebrities». Men det var ikke kjærlighet ved første blikk for Sonja:

– Til å begynne med ble jeg litt overrasket, det må jeg jo si. Den der store trutmunnen har jeg jo ikke! Men etter hvert ble jeg vant til det. Det er jo hans måte å se det på, så det må man jo respektere.

Altoppslukende

Prosjektleder Karin Hellandsjø trekker linjene mellom nettopp Andy Warhols kunst og sommerens utstilling.

– Det dannes et bindeledd mellom dronningen selv, hennes kunstsamling, der ett av Warhols bilder fins, og prosjektet «Tre Reiser - Tre Landskap», påpeker Hellandsjø.

Som Andy Warhol har dronningen brukt fotografiet som grunnlag når hun sammen med grafikerne Kjell Nupen og Ørnulf Opdahl har skapt åtte verker. Fotografiene er tatt på Svalbard og er bearbeidet i en møysommelig prosess på et verksted i Helsingborg.

– Det var så altoppslukende at vi innimellom holdt på til langt på natt, og det ble lite mat til tider, sier en tydelig engasjert nystudert grafiker. Nupen og Opdahl skryter begge av sin elev.

– Det er sjelden man møter en så interessert og mottakelig student, sier Opdahl, som i flere år også har undervist Sonja i akvarell.

– Men hun går også sine egne veier, presiserer Nupen, til latter fra dronningen.

De to læremestrene har også bidratt med åtte grafiske verker hver, og til sammen utgjør disse bildene en mappe som er solgt til inntekt for HM Dronning Sonjas kunstnerstipend. Den nystiftede prisen skal gå til en ung kunstner som driver med papirbasert kunst.

Norgesturné

De 24 trykkene fra kunstprosjektet skal på en vandreutstilling rundt om i landet. Meningen er at flest mulig skal få se dem, og dronningen kommer selv til å dukke opp på noen av stedene.

– Vi skal helt nord til Svalbard, og der kommer jeg i alle fall til å være til stede, røper hun.

Til turneen er det dessuten laget en mappe med seks trykk som skal selges til en langt rimeligere pris. Alle inntekter går til kunstnerstipendene, som skal deles ut annethvert år.

Men før kunsten tar veien fatt, er de en viktig del av utstillingen på Høvikodden, sammen med dronning Sonjas egen kunstsamling. Til sammen rundt 80 arbeider av 32 kunstnere er plukket ned fra veggene hjemme hos kongefamilien. Spørsmålet er hvordan det ser ut der nå, uten kunsten de er vant til å ha rundt seg?

– Det er litt igjen, og det er blitt skjøvet rundt på. Så det ser ikke så verst ut på Bygdø Kongsgård eller på Mågerø, men på Kongsseteren er det helt ribbet, og det ser litt rart ut på Slottet også, smiler dronningen. (ANB-NTB)

Artikkeltags