Quiz for språknerder

Av
Artikkelen er over 12 år gammel

Når tre språknerder slår seg sammen om en quizbok, er det ikke fritt for at selv en Per Egil Hegge blir satt ut av spill.

DEL

– Akkurat det vet jeg faktisk ikke, kommer det stille.

Den ellers så suverene språknerden Per Egil Hegge ser faktisk litt beskjemmet ut, et øyeblikk helt satt ut av sin egen bok «Quizleis» og spørsmålet: «Kva kallar vi setningsleddet grønt i setninga «Dei måla huset grønt?».

Til Hegges forsvar var akkurat det spørsmålet laget av hans medforfatter, lingvistikk-racer Helene Uri, som nå gnir seg skadefro i hendene.

Men Hegge blir raskt sitt lett doserende og skråsikre jeg igjen:

– Var det «objektspredikativ» du sa svaret var? Altså, jeg sluttet jo så altfor tidlig på skolen, så de derre nyere grammatiske faguttrykkene sitter ikke helt hos meg, vet du. Vi hadde ikke slikt den gangen...

– Han strøk! Han strøk! roper Uri ubarmhjertig, og sier, henvendt til Dagsavisen:

– Jeg vil gjerne at du noterer på blokka at Per Egil Hegge strøk på det siste spørsmålet.

Føde = sjark

Også Språkråd-direktør og norskprofessor Sylfest Lomheim ser ut til å godte seg litt over Hegges lille språklige mageplask, men skjuler den verste skadefryden bak et mildt, smilende ytre. Og strengt tatt er det vel ikke så mye prestisje over den improviserte mini-quiz i bibliotekbaren på Bristol. De tre spårknerdene er totalt forskjellige som personer, men virket forent i sin begeistring for rare quiz-spørsmål innen norsk språkhistorie, dialekter, fremmedord og syntaks.

For tenk at det tilsynelatende erkenordnorske ordet «sjark» faktisk kommer av det franske ordet «accoucher», som av alle ting betyr «å føde»? Og er det erketrønderske ordet «veitj» virkelig på vei ut, ett ord en litt sentimental Hegge mener får fram alt som er godt og vakkert ved det kvinnelige? Og vet vi at ordet «drosje» egentlig kommer av det russiske ordet «drozjki», men at ingen Russland sier det lenger?

Kø på Smuget

Ideen til boka «Quizleis» fikk de tre språknerdene en kveld på Smuget i vinter, da de hadde regien på noe så sært som en quiz om norsk språk. Ingen av dem trodde noen ville komme, men utpå kvelden viste det seg at folk sto i kø utenfor Smuget for å svare på spørsmål av typen: «Kva heiter dei tre formene når ein gradbøyer adjektiv»?

– Jeg tror både dette med quiz og dette med språk er noe som ligger i tiden, mener Helen Uri, og viser til høstens mange bokutgivelser om norsk språk.

– Man trenger slett ikke være norsklektor for å være interessert i språk, sier Lomheim.

– Jeg er i alle fall ingen professor, sier tidligere Aftenposten-redaktør Per Egil Hegge, som trøster seg med at selv om han bommet på det objektspredikativet vår lille quiz, så bøyde han i det minste «millenium» riktig – både på norsk og nynorsk.

– Men det var vel med et nødskrik, knegger han. (ANB)

Artikkeltags