Refser opphavsmenn

Den mektige platebransjeveteranen Sæmund Fiskvik refser de store norske opphavsrettsorganisasjonene for å være late og lite framtidsrettede.

Den mektige platebransjeveteranen Sæmund Fiskvik refser de store norske opphavsrettsorganisasjonene for å være late og lite framtidsrettede. Foto:

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

Den mektige platebransjeveteranen Sæmund Fiskvik gjør comeback i offentligheten under årets by:Larm.

DEL

Nå refser han de store norske opphavsrettsorganisasjonene.

– Opphavsretten står foran kraftige endringer. Men de store organisasjonene som TONO, Gramo og plateselskapene er for tilfreds med sine egne feite posisjoner. De sitter for godt i det, og er for lite innstilt på utvikling til å møte framtida.

Dette sier Sæmund Fiskvik, tidligere leder for den internasjonale platebransjens organisasjon IFPI, og i en årrekke norsk musikks sterke mann.

«Sprekker eneretten?»

De siste årene har det vært stille rundt den høylytte bransjeprofilen. Som leder for IFPI i 23 år fram til 2005 var han fryktet for sin harde lederstil og omdiskutert for sitt arbeid for den multinasjonale platebransjen. Like før han sluttet i IFPI ledet han platebransjens lobbyvirksomhet for å verne opphavsretten i den nye åndsverkloven, blant annet gjennom omstridt kopisperreteknologi. På bransjetreffet by:Larm torsdag skal Fiskvik holde foredrag under tittelen «Sprekker -eneretten til musikk?». De siste årene har han jobbet med i opphavsrettsspørsmål i utviklingsland for organisasjonen Norcode.

– Det har gitt meg en del nye perspektiver, sier han om arbeidet med å opprette opphavsrett-organisasjoner i Kenya, Vietnam og Nigeria.

Kritiserer egne

Norcode er dannet av de samme copyrightorganisasjonene som Fiskvik samtidig kritiserer: Gramo, TONO, BONO, Kopinor og Norwaco, som forvalter opphavsrett for sine medlemmer innen musikk, litteratur og billedkunst.

– Dette må de tåle. Mitt ønske er å gi opphavsrettorganisasjonene en kraftig utfordring, sier Fiskvik.

– Vi må innse at opphavsretten vil gjennomgå store endringer i framtida. Men jeg er redd for at opphavsmennene og organisasjonene deres vil komme i utakt med publikum, påpeker bransjeveteranen.

– Mange nå oppfatter musikken på internett som sin - noe som opphavsrettslig er feil, musikken tilhører tradisjonelt sett plateselskaper og artister. Men nettet har gjort dette til et kollektivt eie. Det kan vi ikke lenger bestride. Da må vi tilpasse opphavsretten til dette, sier Fiskvik.

«Deling - ikke stjeling»

Han er kritisk til kampanjen «Deling - ikke stjeling», som før valget i høst mobiliserte en rekke artister og opphavsmenn for å bevare eiendomsretten til åndsverk, etter at både SV, Venstre og RV hadde foreslått kollektive løsninger for tilgang til åndsverk, etter modell av tjenester som Spotify.

– SV, Venstre og andre partier kom i høst med forslag om for eksempel bredbåndsavgift. Forslag som var tåpelige, men ideen disse partiene hadde om at det trengs å gjøre store grep, og kanskje tråkke på noen ømme tær, er riktig. Rettighetshaverne på sin side blåste av både ideene og tanken om å ta nye grep, og debatten endte der. Men har rettighetshaverne kommet med bedre forslag selv? Jeg har ikke hørt noen, kommenterer Fiskvik.

Kulturminister Anniken Huitfeldt har varslet en ny gjennomgang av åndsverkloven i løpet av 2010. Her mener Fiskvik at de store rettighetsorganisasjonene må komme på banen.

– Jeg tror ikke Kulturdepartementet eller Anniken Huitfeldt har noen smarte forslag å komme med. Hvis det skal gjøres endringer, må opphavsrettshaverne komme med forslagene selv. I stedet binder man seg til masta og forsvarer alle posisjoner. Det er jeg ikke særlig imponert over, fastslår Sæmund Fiskvik. (ANB)

– Årlig festival og treffsted for skandinavisk musikkbransje.

– Åpnes offisielt torsdag, med bransjeseminarer som inkluderer foredrag av tidligere IFPI-leder Sæmund Fiskvik: «Sprekker -eneretten til musikk?»

– by:Larm samler nærmere 2.000 delegater fra norsk og internasjonal musikkbransje til konserter og seminarer. Seminar- og debattdelen er i år styrket.

– Nærmere 200 norske og nordiske artister opptrer, inkludert Donkeyboy, Susanne Sundfør, Lise Karlsnes m.fl.

– Festivaldelen tjuvstarter i by:Larm-teltet på Youngstorget i kveld med Cumshots, Casiokids m.fl. (ANB)

Artikkeltags